Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kanun Yoluna Başvurma Hakkı Bağlamında Temyiz Edilebilen ve Edilemeyen Kararlar (Ceza Muhakemesinde Kesinlik Sorunu)

Cumhur Şahin

I. GENEL OLARAK

Ceza yargılama makamlarının verdikleri kararlarda yanılma, hukuka aykırılık olabilir. Gerek sübut konusunda gerekse hukuki sorun konusunda ortaya çıkabilecek olan hukuka aykırılıkların denetim muhakemesi yoluyla giderilmesi mümkündür1.

Kanun yoluna başvurma hakkı, İHAS 7 no.lu Protokolde insan haklarından biri olarak kabul edilmektedir2. Anaya Mahkemesine göre de, kanun yoluna başvuru hakkı, adil yargılanma hakkının kapsamı içerisinde kabul edilmektedir3.

Hükümdeki aykırılıkları gidermek ve isabetli bir karar verilmesini sağlamak bakımından kanun yolu, sanık için olduğu kadar toplum için de bir teminat olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle muhakeme hukukunda kararlara karşı kanun yolunun açık olması kuraldır. Bununla birlikte, kanun yolunun muhakemeyi uzattığı da açıktır. Muhakemenin mümkün olduğu kadar çabuk sonuçlanması ve suçluların bir an önce cezalandırılması gereği, her karara karşı değil, önemli kabul edilen kararlara karşı kanun yoluna gidilmesi sonucunu doğurmaktadır4. Çok az önemli sayılabilecek kararlardaki muhtemel hukuka aykırılıklara ise göz yumulabilmektedir.