Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk ve Fransız Yargı Sisteminde Terör Suçlarının Soruşturulması ve Kovuşturulması

Preliminary and Criminal Investigations into Acts of Terror in the Legal Systems of Turkey and France

Mustafa Taşkın

GİRİŞ

Çağdaş toplumlarda özgürlükler ile güvenlik olgusu arasında kritik bir dengenin kurulduğu ve bu dengenin korunduğu görülmektedir1. Ülkemizde imparatorluktan ulus devlete geçiş, demokratik siyasi hayata geçişte yaşanan sorunlar, askeri müdahaleler, muhtıralar ve son olarak çeyrek asırdan beri mücadele edilen terör, özgürlük güvenlik dengesinin iyi şekilde kurulmasına olanak tanımamıştır. Her zaman güvenliğin sağlanması ön planda tutulmuştur.

Bu yaklaşımın önemli yansımalarından birisi de Devlet Güvenlik Mahkemeleri'dir. Bu mahkemeler kuruldukları günden itibaren gerek oluşumu ve gerekse uyguladığı yargılama usulü bakımından ciddi şekilde eleştirilmiştir. Nihayet 2004 yılında 5170 sayılı Kanunla Anayasanın 143 üncü maddesi yürürlükten kaldırılmış ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri ilga edilmiştir.

Bu mahkemelerin kapatılmasından doğabilecek olası boşluğun doldurulması amacıyla önce 5190 sayılı Kanunla, daha sonrada 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250 ve devamı maddeleri ile özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kurulmuştur. Günümüzde bu mahkemeler de tartışılmakta ve kapatılmaları gerektiği dile getirilmektedir.