Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ticaret Kanunu’na Göre Ticaret Unvanının Özel Olarak Korunması (Özellikle Yeni TTK m.52; Eski TTK m. 54)

Special Protection of Trading Names in the Turkish Commercial Code (Especially Under Turkish Commercial Code Art.52; Previous Code Art.54)

Özge Karaege

Giriş

Her tacirin ticaret hayatında kullanmak zorunda olduğu bir isminin bulunması gerekir. Böylelikle tacirin diğer tacirlerden ayırt edilmesi sağlanmış olur. Yeni TTK’da1 ticaret unvanının tanımına ilişkin bir düzenleme görmemekteyiz. Bununla birlikte ticaret unvanı yeni TTK m. 39-52 (eski TTK m. 41-54) ile Ticaret Sicili Tüzüğü m. 17-22 arasında düzenlenmiştir. Yeni TTK m.11/III’te (eski TTK m.11/II) ticari işletmeye dâhil malvarlığı unsurları sayılmıştır. Bu unsurlar arasında, ticaret unvanı da yer almaktadır.

Ticaret unvanının iki yönden önemi vardır. Öncelikle ticaret unvanı, tacirin ticari-hukuki kimliğini gösterir2. Diğer yandan ticaret unvanı, tacirin ticari-ekonomik kimliği hakkında bilgi verir3. Ticaret unvanının bağlı olduğu işletmenin çevredeki durumu ile orantılı ekonomik değeri vardır. Ticaret unvanının hukuki yönü ise, tacirin korunmasını sağlar.

Çalışmamızda ticaret unvanı üzerindeki hak, üçüncü kişilerce ihlal edildiği takdirde TTK kapsamındaki özel korumadan yararlanabilmek için gerekli olan koşullar incelenecektir. Ayrıca, yeni Ticaret Kanunu’nun unvanın korunması hususunda getirdiği yenilikler eski Ticaret Kanunu ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilecektir. Tüm bu incelemeler yapılırken gerekli görülen yerlerde ise, Alman Ticaret Kanunu’nun konuyla ilgili düzenlemeleri göz önünde bulundurulacaktır.