Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bir Yargıtay Kararı Işığında Tüketici Uyuşmazlıklarının Çözüm Yolları

In the Light of a Supreme Court Decision Ways of Solution of Consumer Disputes

Aslı Aras

4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, tüketiciyi koruyan düzenlemelere yer vermekle birlikte, tüketicilerin haklarını arayabileceği önemli kurumları (Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemeleri) hukuk sistemimize kazandırmış oldu. Tüketicinin en iyi şekilde korunabilmesi ve zararının hızla giderilmesi için tüketici ile satıcı ve sağlayıcı arasında, çıkan uyuşmazlıkları, daha az masrafla ve daha hızlı ve kolay yoldan çözümlemek amacıyla, Tüketici sorunları hakem heyeti ve tüketici mahkemeleri oluşturulmuştur. 4822 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’dan doğan tüm ihtilaflarda, yetkili ve görevli kılınmış, üstelik belirli meblağı aşmayan uyuşmazlıklarda, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvuru zorunlu hale getirilerek, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin işlevi artırılmış, kararlar bağlayıcı kılınmıştır.

Çalışmamızın konusu, incelenen Yargıtay kararı çerçevesinde tüketici uyuşmazlıklarının çözüm yollarını belirlemektir. Bu doğrultuda, hem kanunda düzenlenen uyuşmazlık çözüm yollarına hem de hukuk sistemimizde var olan ancak kanunda düzenlenmeyen diğer uyuşmazlık çözüm yollarının (sulh, arabuluculuk, tahkim) tüketici uyuşmazlıkları için elverişli olup olmadığı değerlendirilecektir.

Tüketici, Tüketici Uyuşmazlıkları, Tüketici Uyuşmazlıklarının Çözüm Yolları, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Tüketici Mahkemeleri.

The Consumer Protection Law no. 4077 not only included the regulations which protect the consumer, but it also brought in important institutions (Arbitration Committee of Consumer Disputes and Consumer Courts) to our legal system where consumers can claim their rights. For effective protection of the consumers and immediate compensation of the harm, in order to settle the disputes fast and easily, arbitration committees and special consumer courts are established. After the amendment of the Law no. 4822, arbitration committees are authorized in all disputes between consumers and suppliers. Moreover, applying to arbitration committees became obligatory in the disputes of a certain amount.

The subject of our study is will be determining the solution ways of the consumer disputes within the frame of analysed Supreme Court’s decision. Accordingly, after determining the concept of consumer dispute, we will mention both the dispute solutions regulated in law and whether or not other resolutions which are in our legal system but not regulated in law are suitable for consumer disputes.

Consumer, Consumer Disputes, Resolution of Consumer Disputes, Arbitration Committee of Consumer Disputes, Consumer Courts.

I. İNCELEME KONUSU YARGITAY KARARI

(Y. 13.HD. T. 25.9.2006 E. 2006/7789 K. 2006/12275)

ÖZET: Dava, paket-tur sözleşmesinden kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir. Kural, bir uyuşmazlığın çözülmesi görevinin yetkili mahkemelere ait olmasıdır. Ancak, taraflar tahkim sözleşmesi yapabilecekleri gibi, yapmış oldukları sözleşmeye tahkim şartı da koyabilirler. 1086 sayılı HUMK'un 517. (6100 sayılı HMK’nın 412.) maddesine göre tahkim sözleşmesinin geçerli olması için yazılı şekil şarttır.

Davalının dayandığı paket-tur sözleşmesinde davacının imzası bulunmadığına göre, bu davacı açısından geçerli bir tahkim sözleşmesinden söz edilemez.