Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Eski Vakıf Mallarının Vergi, Resim ve Harçtan Muaf Olması

The Extemption of Former Foundation Properties From Taxes, Levies and Charges

Mustafa Yılmaz

GİRİŞ

Vakıflar, insanın fıtratında varolan başkasına iyilik yapma, insanlar için yardımda bulunma, karşılıklı yardımlaşma ve dayanışma duygusunu hukuki statüye kavuşturan ve ona süreklilik sağlayan, düzenli ve koordineli bir şekilde hayata geçirilmesini temin eden en önemli müesseselerden birisidir. Çok eski zamanlardan beri insanlar çeşitli nedenlerle vakfetmişler, ancak İslam’ın vakıf müessesesine verdiği önemden dolayı İslam toplumunda ve özellikle de Osmanlı Devleti zamanında zirveye ulaşmıştır. Bir çok sosyal, kültürel, ekonomik faaliyetin yanı sıra devletin yapması gereken kamu hizmetleri vakıflar eliyle yürütülmüştür. Üstelik bu vakıfların çoğalması kamu makamları tarafından idare ve sevk edilmesini zorunlu kılmıştır. Tanzimatla başlayan ve devam eden sosyal, kültürel yapıdaki bozukluk vakıf müessesesini etkilemiş, bir takım düzenlemelerin yapılmasını gerektirmiştir.

Cumhuriyetin ilanı ve bazı kanunların kabulü ile birlikte vakıf müessesesinde önemli değişiklikler olmuştur. 1926 yılında Medeni Kanun’un kabulü ve 1935 tarihli 2762 sayılı Vakıflar Kanunu ile birlikte vakıfların hukuki rejimi değişmiş, 1926 yılından önce kurulan vakıflara “eski vakıf”, bu tarihten itibaren kurulan vakıflara ise “yeni vakıf” tabiri kullanılmaya başlanmıştır. Eski vakıflarla yeni vakıflar arasında hukuki nitelik, unsur, çeşit, amaç ve mallarının hukuki rejimi gibi alanlarda farklılıklar ortaya çıkmıştır.

Biz bu çalışmamızda eski vakıfların ve mallarının pozitif hukuk açısından ne anlama geldiğini ve vergi, resim ve harçlar karşısındaki durumunu ele alacağız.