Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda Bir Suç Fiili: Aşağılamak

A Malefaction in Turkish Criminal Code Nr. 5237: Humiliation

Mustafa Zeki Yıldırım

I. Giriş

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanununda olmayan bazı yenilikler içermektedir. Bu yenilikler; ceza kanunun felsefesi, içeriği, yeni suç kalıpları gibi birçok konuyu ihtiva ettiği söylenebilir1. Eleştiriye açık olmakla birlikte2 hem ceza hukukunun genel ilkeleri kısmında yenilikler yapılmış hem de özel hükümlerde yeni suçlar ihdas edilmiştir. Bunun yanında var olan suç kalıplarında da değişiklikler yapılmıştır.3 Bu yeniliklerden biriside; mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanunda yer almayan aşağılamak kavramıdır. Bu kavram 2002 yılında yapılan değişiklikle,4Türk Ceza Kanununa tahkirin bir vasfı olarak girmiştir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda ise devlete karşı suçlarda kullanılan bir suç fiili olarak yer almıştır.

Bu çalışmada kanun koyucu tarafından bilinçli olarak tercih edilip kullanılan aşağılamak kavramının tercih sebebi ve kullanıldığı maddeler açısından kattığı anlam üzerinde durulacaktır.

Bu bağlamda ceza kanunun hangi maddelerinde yer aldığı, ilgili maddelerin gerekçelerindeki açıklamalar, önceki yasa olan mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanununda aşağılamak kavramı hangi kavramlarla karşılandığı, halen 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda kullanılan hakaret kavramıyla ilişkisi ve anlam farkının ne olduğu, lügatlerin nasıl anlam verdiğine bakılacaktır.