Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yönetim Kurulu Üyesi ile Anonim Şirket Arasındaki İlişkinin Hukuki Niteliği

Qualification of Relationship Between Member of Board of Directors With Joint - Stock Company

Hasan Kayırgan

GİRİŞ

Tüzel kişilerin uzuvları olan organlardan biri de yönetim kuruludur ve yönetim kurulu tüzel kişilerin hukuki işlem ile hak sahibi olabilmesi ya da borç altına girebilmesi açısından önemli bir hareket noktasıdır. Zira yönetim kurulu tüzel kişilerin icra organıdır. Aynı zamanda tüzel kişiyi temsil etme yeteneğini haizdir (TTK1. m.365).

Anonim şirketlerin diğer şirketlere nazaran kapsam ve nitelik bakımından çeşitli farklılıkları bulunmaktadır. Burada esas itibariyle sermaye şirketleri olması hasebiyle Anonim Şirketlerin daha profesyonel bir çalışma tarzına sahip olduklarını kabul etmek gerekmektedir. Ayrıca ülkemizde en çok rastlanan şirket tipleri olarak yer almaktadırlar. Nihayet sahip oldukları sermaye miktarının da yüksek oluşu yönetimde profesyonelleşmeyi gerektirmektedir. İşte bu tür şirketlerin işlemlerini yönetim kurulu aracılığıyla yapabildikleri dikkate alındığında yönetim kurulu üyelerinin bu şirket ile aralarındaki ilişkinin belirlenmesi ehemmiyet arz etmektedir. Gerçekten örneğin yönetim kurulu üyesinin kusurlu bir hareketi sonucu ilişkinin sona erdirilmesi ve sorumluluğun belirlenmesinde şirket ile yönetim kurulu üyesi arasındaki bağlantının tespit edilmesi son derece önem kazanmaktadır.

Bu çalışmada da Anonim Şirketlerde yönetim kurullarında görev alan üyelerin şirket ile aralarındaki ilişkinin niteliği değerlendirilecek, bu konuda ileri sürülen görüşler incelenecektir.