Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Henüz Var Olmayan Kişilerin ve Ceninin Art Mirasçı Olarak Atanması

Appointment of Nonexistent Persons and Foetus as Reversionary Heir

Hayrunnisa ÖZDEMİR

I. GENEL OLARAK CENİN VE ART MİRASÇI ATAMA KAVRAMI

Cenin (fetüs, nasciturus) kavramı, hukukî metinlerde de kullanılan, ancak esasen tıp bilimine ait bir kavramdır1. Cenin genel olarak ana rahmine düşmüş, fakat henüz doğmamış olan çocuk olarak tanımlanmaktadır2. Embriyo, insan organizmasının yumurtanın spermle döllenmesinden bir hücreler topluluğunun, yani ceninin oluşmasına kadar geçirdiği evredir3. Yumurtanın döllendiği andan itibaren 8. haftaya kadar olan dönemdeki insan organizmasına “embriyo”, 8. haftadan doğuma kadar sürecek evredeki insan organizmasına ise “cenin” denilmektedir4. Yumurta ve sperm hücrelerinin bir araya gelmesinden itibaren yaklaşık 24 saat sonra yumurtanın döllendiği kabul edilmektedir5.

Embriyo, ana rahminde gerçekleşen doğal bir döllenmenin sonucunda meydana gelebileceği gibi, yumurtanın sperm ile ana rahmi dışında tıbbî bir müdahale ile döllendirilmesi sonucunda da oluşabilir. Bu sonuncu durum, “yapay döllenme” olarak adlandırılmaktadır6.

Türk Miras Hukukunda art mirasçı atama kurumu, TMK. m. 521-525. maddeler arasında düzenlenmiştir. TMK. m. 521’ e göre, “Miras bırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla ön mirasçı atadığı kişiyi mirası art mirasçıya devretmekle yükümlü kılabilir” hükmüne yer verilmiştir. Miras bırakan kendisi öldükten sonra terekesinin kime kalacağını önceden belirleme yoluna gidebilmektedir7. Art mirasçılık kurumu vasıtasıyla miras bırakan ölümünden sonra kendisine ard arda küllî halef olacak kişiyi belirlemektedir.