Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hastanın Kişisel Verilerinin Korunması ve İdarenin Yükümlülükleri

The Protection of the Patient's Personal Data and the Obligations of the Administration

Allı YEŞİLYURT

Kişisel verilerin korunması ulusal ve uluslararası birçok hukuki metinde kendine yer bulmuş güncelliğini koruyan bir kavramdır. Kişisel sağlık verileri, özellikli koruma gerektiren veri kategorileri arasında sayılmış, bu verilerin işlenmesi özel şartlara bağlanmıştır. Mevzuatımızda, hastanın kişisel verilerinin toplanması, kaydı, saklanması, korunması ile ilgili birtakım düzenlemeler mevcuttur. Çalışmamızda veri koruma hukuku çerçevesinde mevcut düzenlemeler değerlendirilmiş ve etkin koruma için idarenin yükümlülükleri tespit edilmiştir.

Kişisel Veri, Hassas Kişisel Veri, Kişisel Sağlık Verisi, Sağlık Verilerinin Korunması, İdarenin Yükümlülükleri

The protection of personal data is a concept that preserves the actuality found itself in many national and international legal texts. Personal health data have been counted among the categories of data which require special protection, the processing of this data is connected to specific conditions. The patient's personal data collection, registration, number of regulations related to the preservation and protection is available in Turkish Law System. In this context, these notions/ dutieshas been interpreted and designated within the framework of data protection law anddesignated requirements for effective protection.

Personal Data, Sensitive Personal Data, Personal Health Data, Protection of Health Data, Obligations of Administration

GİRİŞ

Teknolojinin ve hukukun gelişmesine bağlı olarak daha önce tartışılmayan yeni kavramlar hukuk terminolojisine girmektedir. Kişisel verilerin korunması da bu kavramlardan biridir.

Hukuk sistemlerinde kişilik en yüksek ve saldırılara en açık değer olarak kabul edilmektedir. Bu bakımdan hukuk sistemleri, kişiliğe saygı ile kişilik hakkının saldırı öncesi ve sonrası korunması için gerekli tedbirleri almak zorundadır1. “Belirli veya kimliği belirlenebilir olmak şartıyla bir kişiye ilişkin bütün bilgileri”2 ifade eden kişisel veri kavramının da gerek kişiliğin korunması gerek özel hayat kapsamında saldırılara karşı korunması gerekmektedir.

Anayasamızın 65. maddesi devlete; bireylere sağlık hizmetlerinin sunulması ve bireylerin sağlığının korunması bakımından büyük bir mükellefiyet yüklemiştir. İdarenin bu yükümlülüğü yerine getirmekten imtina etmesi düşünülemez3. Söz konusu sağlık hizmetinin sunumu sırasında birey hakkında birçok bilgi toplanmakta ve işlenmektedir. Toplanan bu bilgiler kişisel veri niteliğinde bilgilerdir. Kişisel verilerden bir kısmı diğer kişisel veri türlerine göre daha etkin koruma gerektirmektedir. Bu veri türüne “hassas kişisel veri”4 denilmektedir. Kişinin sağlık verileri de hassas veri kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenle sağlık verilerinin diğer veri türlerine göre daha özel ve etkin şekilde korunması gerekmektedir.