Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tehlike Sorumluluğu

Yasemin DURAK

Tehlike sorumluluğu bilimsel çalışmalarda yerini almış olmakla birlikte özel kanunlar dışında yasal bir düzenlemeye kavuşmuş değildi. Genel bir kuralla mı yoksa özel bir kuralla mı düzenlense daha iyi olacağı tartışmaları yer almaktaydı. Kanun koyucu 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 71. maddesinde tehlike sorumluluğu genel bir kural ile düzenlenmiştir. Gelişen teknoloji, ortaya çıkan zararlar bu yasal düzenlemenin uygulamaya ne şekilde yansıyacağını da gösterecektir. Burada zararın sıklığı veya ağırlığı esas alınacaktır.

Sorumluluk, Tehlike Sorumluluğu, Kusursuz Sorumluluk, Genel Kural, Özel Kural.

Responsibility for risk had not been attained a legal arrangement except in special laws, although scientific studies have take place in. Does a general rule or if a special rule does regulate discussions, which would be better, was located. Responsibility for risk is regulated by a general rule in article 71 of the Turkish Code of Obligations which no. 698 and lawgiver. Developing technology, arising damages will also show that the practice of this legal arrangement will be reflected in what way. Here, frequency or weight of harm shall be considered.

Responsibility, Responsibility For Risk, Faultless Responsibility, General Rule, Special Rule.

GİRİŞ

Sanayi devrimiyle birlikte teknolojik alanda ilerlemeler başlamış ve bu da beraberinde yeni bir sorumluluk türünün doğmasına ve gelişmesine yol açmıştır. Tehlike sorumluluğu denilen bu sorumluluk türü Türkiye’de henüz ilerleme aşamasındadır ve Batı ülkelerinde olduğu gibi fazla bir gelişme kaydetmemiştir.

Tehlike sorumluluğu Türkiye’de gelişme gösteren bir sorumluluk türü olduğu için bu konuyla ilgili yapılan çalışmalar da sınırlı bir düzeyde bulunmaktadır. Bu nedenle yeni çalışmalar yapılarak Türk Hukukundaki bu eksiklikler bir an önce giderilmelidir.

Bu çalışmada yeni gelişme gösteren bir sorumluluk türü olan tehlike sorumluluğunun ne olduğu, gelişmesini sağlama açısından ne tür bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu, neler yapılması gerektiği, doktrin tartışmaları ve Türkiye’de tehlike sorumluluğunun hangi aşamada olduğu belirtilmeye çalışılmıştır.