Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ceza Kanununda Meşru Savunma

Turkish Criminal Law of Legitimate Defence

Muhammed YAKUT

Ceza Kanunları genel ve soyut normlar içerdiği için bir davranışın cezalandırılabilirliğinin her somut olay için belirlenmesi mümkün değildir. Belirlilik ilkesinin gereği olarak, bir eylemin suç sayılabilmesi için ceza kanunlarında açıkça hüküm bulunmalı; hangi unsurların gerçekleşmesiyle suçun ortaya çıkacağı ve yasak davranışın sonucunda hangi yaptırımının uygulanacağı açıkça belirlenmelidir. Bunun sonucunda ceza hukuku bakımından hukuka aykırılık belirli bir hale gelmekte ve önceden öngörülebilmektedir. Ceza Hukuku, hukuka aykırılıkların hangi hallerde hukuka uygun bir hale dönüşeceğini de belirlemek durumundadır. Ceza Kanunumuzun belirlediği bir hukuka uygunluk hali de meşru savunmadır.

Bu çalışmamızda giriş bölümünde meşru savunma kavramı öğretideki ve uygulamadaki görüşler dikkate alınarak açıklanmış, meşru savunma kurumunun tarihsel serüveni hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Meşru Savunmaya konu olabilecek haklar kısaca belirtilmiş, Eski Türk Ceza Kanun’unda düzenlenen meşru savunma genel olarak işlenmiştir.

İkinci kısımda meşru savunmanın saldırıya ve savunmaya ilişkin şartları, Yargıtay ve öğretideki görüşlerden yararlanılarak yer verilmiştir.

Meşru savunma sırasında öngörülen sınırın aşılması meselesine de genel hatlarıyla değinilmiş, Ceza Muhakemesi açısından meşru savunmanın sonuçları değerlendirilmiştir.

Son kısımda çalışma hakkında genel bir değerlendirme yapılmış, meşru savunmanın kötüye kullanımına da kısaca değinilmiştir.

Meşru Savunma, Haklı Savunma, Haksız Saldırı, Nefsi Müdafaa, Haklı Savunma.

General and abstract norms contained in the law, the penalty for a behavior, it is not possible to determine for each of the concrete event punishable. Definiteness as part of the principle, in order to be considered an action crime must be clearly in the penal provision; which elements will come out and ban the realization of fault as a result of such conduct, which must be clearly defined to apply the sanctions. As a result, the criminal law makes specific and unlawfulness in terms of previously öngörülebilmektedir. Criminal law, contrary to law, which will make it turn in law must determine. Criminal Code, and a specified law compliance State is a legitimate defense.

In this study the introduction the concept of legitimate defense in the teaching and practice is explained by considering the opinions, the historical adventure of legitimate defence as general information. May be subject to defend legitimate rights are briefly held in old Turkish penal code specified, legitimate defense in general

The second part of legitimate defence and defence terms, attacked the Supreme Court and making use of feedback in teaching.

Exceeding the prescribed limit during legitimate defense and about the broad strokes are addressed, the results of the criminal procedure was evaluated in terms of legitimate defence.

Last part made a general evaluation about working, briefly to the abuse of legitimate defence.

Legitimate Defense, Justifiable Defense, Unjust Attack, Self-Defence.

Meşru savunma, Türk Ceza Kanun’un 25/1 maddesinde “Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hâl ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.” Şeklinde düzenlenmiştir. Bu maddenin gerekçesi de şu şekildedir

“ Maddenin birinci fıkrasında bir hukuka uygunluk nedeni olarak meşru savunma düzenlenmiştir.

Meşru savunma bakımından Tasarı şu koşulları saptamıştır: