Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anonim Şirket Yönetim Kurulunda Cinsiyete Dayalı Kota Uygulamaları

Board Gender-Based Quota Regulations

Muharrem TÜTÜNCÜ

Kadınların ekonomik yaşama katılımı son yıllarda artış trendindeyse de, yönetici pozisyonlardaki oranının hala oldukça düşük olduğu göze çarpmaktadır. Kurumsal yönetim ilkeleri kapsamında, yönetimde çeşitliliğin sağlanması amacıyla, bağlayıcı olmayan kurallar ile kadınların şirket yönetimindeki rollerinin güçlendirilmeye çalıştığı görülmektedir. Ayrıca Devletin kadın erkek eşitliğini sağlama konusundaki yükümlülüğünden hareketle, cinsiyete dayalı bir takım kota düzenlemelerine rastlanmaktadır.

Cinsiyet Kotası, Kadın Kotası, Anonim Şirket Yönetim Kurulu, Kadın-Erkek Eşitliği, Kurumsal Yönetim.

Despite the increase in the number of working women, the ratio of women in the executive positions is still low. There is an effort to strengthen the role of women in company management through nonbinding rules within the scope of corporate governance principles in order to have diversity in the management. Furthermore, some gender-based quota regulations can be observed with reference to the State’s obligation to ensure gender equality.

Gender Quota, Women Quota, Board, Gender Equality, Corporate Governance.

Kadınların işgücüne katılma oranının, son yıllarda gerek Avrupa ölçeğinde, gerekse Türkiye’de, bir yükseliş trendinde olduğunu söylemek mümkündür. Buna rağmen, toplam iş gücünde kadınların oranının %30’un altında kaldığı yegane Avrupa ülkesi görünümündeki Türkiye’nin1, önünde hâlen kat etmesi gereken uzun bir yol bulunduğu açıktır2.

Kadınların genel iş gücüne katılımlarının düşük olmasının yanında, gerek kamusal alanda gerekse özel sektörde yönetici pozisyonlarda çalışan kadınların oranının da çok aşağılarda kaldığı gözükmektedir. Örneğin siyasi partilerce benimsenmeye çalışılan çeşitli kota uygulamalarına rağmen, Parlamento’da kadınların temsil oranı, %14,73 olarak karşımıza çıkmaktadır3.

Konu şirket yönetimi bakımından da benzer durumda; hatta daha da vahimdir. Çok kısa bir zaman öncesine kadar, önde gelen şirketlerde dahi, yönetici pozisyonlardaki kadınların oranının tek hanelerde kaldığı görülmektedir.