Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

TBK M. 316 Çerçevesinde Genel Olarak Kiracının Özenli Kullanım ve Komşulara Saygı Gösterme Borcu

In the frame of Turkish Code of Obligations Art. 316, Thelessee’s Obligation of Respect to Neighbors and Careful Usage of the Leasehold in General

Nihal URAL ÇINAR

Türk Borçlar Kanunu'nun 316'ncı maddesi çerçevesinde kiracı, kiralananı sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür. Kiracının bu yükümlülüğü, hem taşınır hem de taşınmaz kiralarında mevcuttur. Kiracının, özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme yükümlülüğünü ihlal etmesi halinde, kiraya veren, belli şartlarla sözleşmeyi feshedebilecektir. Ayrıca kiraya veren, fesih ile birlikte, sözleşmenin süresinden önce sona ermesinden kaynaklanan müspet zararını kusurlu kiracıdan isteyebilecek ve TBK m.334 uyarınca da kiralananın iadesini talep edebilecektir.

Kiracının Özen Borcu, Komşulara Saygı Gösterme Borcu, Özenli Kullanım, Sözleşmeye Uygun Kullanım, Kiralananın Sözleşmeye Aykırı Kullanımı.

In the frame of Turkish Code of Obligations Art. 316, with respect to the lease contract, a lessee should use the leasehold carefully and she/he is obliged to respect to neighbors and to people with whom she is living with in the property. Obligation of the lessee exists both in transferable and non-transferable lease. If the lessee violates the obligation of careful usage and respective behavior to neighbors, the lessor can terminate the contract under certain conditions. Moreover, with the termination of the contract, the lessor can ask for the loss caused by immature termination of the contract from the lessee at fault and according to Turkish Code of Obligations Art. 334, the lessor is able to request the immediate reversion of the lease hold.

Lessee’s due Diligence, Respect Obligation of Lessee to Neighbors, Careful Usage, Usage in Accordance With Contract, Noncompliant Usage of the Leasehold.

TBK m.316’ya göre1, “Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür.

Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı iş yeri kirasında, en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur. Diğer kira sözleşmelerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.

Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.