Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Evlilik Birliğinde Sadakat Yükümüne Aykırılıktan Ötürü Tazminat Talebine Yer Olabilir Mi?

Compensation of Moral Damages for Marital Infidelity

Rona SEROZAN

Evli eşlerden birinin sadakatsizliğinin, sadakatsizliğe uğrayan eşe sadakatsiz eşinden ve onun dostundan manevi tazminat talep etmeye hak verip vermediği, son yıllarda çok tartışmalı bir konu haline gelmiştir. Yargıtay’ın değişik yöndeki kararları da bu tartışmayı büsbütün kızıştırmıştır. Yazının amacı, Yargıtay kararlarının değerlendirilmesi ve tartışmalı konunun açıklığa kavuşturulmasıdır.

Yargıtay, Tartışmalı Kararlar, Sadakatsiz, Eş.

Recently it is warmly debated whether the cheated spouse may claim compensation for disruption of marriage (marital infidelity) from the other spouse and his/her partner. This debate has especially been provoked due to the contradictory decisions of the Turkish Court of Cassation. The intention of this article is to evaluate the decisions of the High Court and to enlighten the discussed points on this matter.

Turkish Court of Cassation, Contradictory Decisions, Cheated Spouse.

Acaba evli kişi kendisine sadakatsizlik eden eşinden ve (ya) onun dostundan evlilik birliğinin ve bu birlikte geçerli sadakat yükümünün ihlalinden ötürü manevi tazminat talep edebilir mi?

Bu sorun “öteki kadın tazminatı” kavramı eşliğinde son yıllarda yalnızca yargıyı ve öğretiyi değil, aynı zamanda medyayı da meşgul eden, çözümü tartışmalı ilginç bir hukuksal sorun olmuştur1.

Sorunun sağlıklı çözümü için, her şeyden önce, evli eşler arasındaki sadakat yükümünün hukuksal niteliğine ve bu yüküme aykırılığın eşler arasında yol açabileceği hukuksal etkilere eğilmek gerekir.