Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İflasın Ertelenmesi ve Uygulamada Ortaya Çıkan Bazı Sorunlar

Postponement of Bankruptcy and Problems Occured in Practice

Selçuk ÖZTEK

İflasın ertelenmesi , günümüzde hukuk gündemini oluşturan en önemli konulardan biridir. Bu kurumdan en iyi faydayı elde edebilmek için iflasın ertelenmesi kurumunun iyi anlaşılması gerekmektedir. Kurumun amacının iyi anlaşılmaması, iflasın ertelenmesini tamamen alacaklılar aleyhine işleyen bir araç haline getirmiştir. Bu çalışmada iflasın ertelenmesi konusu incelenecek ve uygulamada ortaya çıkan sorunlara değinilecektir.

İflasın Ertelenmesi, Alacaklı, Borçlu, İflas, Tasfiye.

Postponement of bankruptcy is one of the most important subject in legal order. The best way of understanding the postponement of bankruptcy is related to assimilate this subject. This process has become an instrument which is used against the creditors due to lack of knowledge about the postponement of bankruptcy. In this study postponement of bankruptcy will be examined and the problems which occurs from this implementation will be mentioned.

Postponement of Bankruptcy, Creditor, Debitor, Bankruptcy, Liquidation.

İflasın ertelenmesi kurumu son yıllarda ülkemizin hukuk gündemini oluşturan en önemli konulardan biri haline gelmiştir. Ama, ne yazık ki, kuruma olan ilgi daha ziyade bu hukuki çarenin uygulamada yarattığı olumsuzluklardan kaynaklanmaktadır. Olumsuzluklar o kadar vahim boyutlara ulaşmıştır ki, iflasın ertelenmesi kurumunun kaldırılması dahi düşünülür olmaya başlanmıştır. Aşağıda ele alıp kısaca inceleyeceğimiz iki sorun, iflasın ertelenmesi kurumunun, 10 yılı aşkın bir süredir yoğun şekilde kullanılmasına rağmen ısrarla anlaşılmak istenmediğini göstermektedir.

I. İflasın ertelenmesi kurumunun uygulamada neden olduğu ve açıklığa kavuşturulması gereken önemli sorunlardan biri; iflas erteleme kararı almış bulunan borçlu şirketin bir taşınırının veya taşınmazının erteleme süresi sırasında üçüncü kişiye satılıp devredilmesinin iflasın ertelenmesi kurumuna hakim olan ilkeler karşısında mümkün olup olmadığı ve böyle bir satış ve devir mümkün ise, hangi şartlarla mümkün olduğudur.

Bu bağlamda, iflas erteleme kararı verildikten sonraki hukuki durum çerçevesinde tespit edilecek hususlar aynen iflasın ertelenmesi yargılaması sırasında da, yani iflasın ertelenmesi kararı henüz verilmeden önce de geçerli olacaktır.