Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Vergi Yaptırım Hukukuna Farklı Bir Yaklaşım: Dekriminalizasyon

A Different Approach to the Tax Sanction Law: Decriminalisatio

Funda BAŞARAN YAVAŞLAR

Hukuka aykırılıkların bir kısmını suç olmaktan çıkararak sadece idari yaptırımların konusu olarak öngörmek (dekriminalizasyon), 18’inci yüzyılın ikinci yarısından itibaren karşımıza çıkan bir yaklaşımdır. “Ekonomik suça ekonomik yaptırım” sloganı altında vergi hukukunda da suça yer vermemek uzun yıllar önce kimi yazarlarca dile getirilmişse de, yasa koyucu vergi kaçakçılığı suçundan vazgeçmeyerek bu anlayışı benimsememiştir. Ancak, yıllardır sistemde olmasına rağmen, vergi kaçakçılığı suçunun vergi kayıp ve kaçağını engellemede tartışılabilir etkinliği, bu yaklaşımı vergi yaptırım hukukuna aktarmanın yararlı olup olmayacağının farklı bir bakış açısıyla yeniden ele alınmasını gerekmektedir.

Suç Kavramı, Dekriminalizasyon, Vergi Yaptırım Hukuku, Vergi Kaçakçılığı Suçu,Dekriminalizasyonun Amacı ve Yararları.

Decriminalization, which excludes some of the illegalities as from being crimes and perceives them to be only subject to administrative sanction, is an approach we see since the second half of the 18th century. Although some authors mentioned about not including crime in the tax law by using the slogan “economic sanction for an economic crime”, the legislator did not adopt this idea and did not renounce the crime of evasion of taxes. However, despite it being in the system for many years, the debatable effectiveness of the crime of evasion of taxes for preventing tax loss and evasion should be readdressed with a different perspective as to whether transferring this approach to the tax sanction law would be beneficial or not.

Concept of Crime, Decriminalization, Tax Sanction Law, The Crime of Evasion of Taxes, Objective and Benefits of Decriminalization.

I. Kelime anlamı itibariyle “dekriminalizasyon”, hukuka aykırı bir davranışı “kriminal (/suç)”, olmaktan çıkarma anlamına gelmektedir. Bu iki şekilde yapılabilir1:

-ya bir eylem, yaptırım içerici hiçbir hukuk normunun konusunu teşkil etmeyecek şekilde tamamen yaptırım hukukunun dışına çıkarılır;

-ya da, sadece suç olmaktan çıkarılır, ama hukuka aykırı bir davranış olarak kalmaya ve böylece bir kamusal yaptırımın konusu olmaya devam eder.