Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Gerçek Kişilerce Gerçekleştirilen Aval İşlemlerine, TBK m.603 Hükmü Uyarınca Kefaletin Şekline, Kefil Olma Ehliyetine ve Eşin Rızasına İlişkin Hükümler Uygulanacak mıdır?

A Study on Discussion About the Problem That Whether the Provisions Concerning the Form and Consent of the Spouse for Suretyship Contract will be Applied to Bill Guarantee (aval), which is Given by a Real Person, or not, with Regard to the Article 603 of TCO

Atilla ALTOP

TBK m.603 hükmü uyarınca, aval işleminde, aval verenin, sorumlu olacağı azami miktarı kendi el yazısıyla yazması ve şayet evli ise eşinin de aval verilmesinden önce ya da en geç aval verilmesi işlemi sırasında rızasını yazılı olarak vermesi gerekmektedir. Buna karşılık aval verenin, aval işleminin tarihini ve müteselsil olarak sorumlu olacağını kendi el yazısıyla yazması gerekli değildir.

Kefalet, Şekil, Ehliyet, Eşin Rızası, Aval.

In accordance with the provision of the Art. 603 of TCO, for granting aval (bill guaranty), aval giver (bill guarantor) shall write the maximum amount which he/she will be responsible in his own handwriting, and additionally, if he/she is married, his/her spouse must give a written consent before or latest at the date of the aval transaction. However, aval giver’s own handwriting is not required for the writing of the date of transaction and for the writing his/her joint responsibility status.

Suretyship (Guaranty), Form, Capacity, Consent of Spouse, Aval (Bill Guaranty).

Öğrencileri ve birlikte çalıştığı herkes tarafından istisnasız çok sevildiğine ve saygı duyulduğuna yakından şahit olduğum, 15 yıldır aynı fakültede çalışmaktan büyük bir mutluluk ve onur duyduğum çok sevgili hocamız Prof. Dr. Turhan Esener için çıkarılan Armağan için hazırladığım bu yazıda, -öğretide ve mahkeme kararlarında tartışmalı olan- gerçek kişilerce gerçekleştirilen aval işlemlerine, 04.02.2011 tarihli 27836 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 11.01.2011 tarihli 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (bundan sonra kısaca “TBK” olarak anılacaktır) m.603 hükmü uyarınca, kefaletin şekline, kefil olma ehliyetine ve eşin rızasına ilişkin hükümlerin uygulanıp uygulanmayacağı konusunu inceleyip, görüşlerimi belirteceğim.

1.TBK’nın “Özel Borç İlişkileri” başlıklı 2. kısmında, 15. bölümde kefalet sözleşmesini düzenleyen hükümleri arasında yer alan;

a)“Uygulama alanı” başlıklı m.603 hükmü uyarınca kefaletin şekline, kefil olma ehliyetine ve eşin rızasına ilişkin hükümler, gerçek kişilerce, kişisel güvence verilmesine ilişkin olarak başka ad altında yapılan diğer sözleşmelere de uygulanır.