Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yeni Ceza Yargılamasında Ek İddianame Düzenlenmesi Sorunu

Mustafa ALBAYRAK

ÖZET:

Çalışmamızda Ek iddianamenin yeni ceza yargılamasında uygulama alanının olup olmadığına dair düşünceler az tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Ek iddianame, yeni bir suç, hâkimlerin tarafsızlığı, Bangolar Yargı Etiği İlkeler

Giriş

1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yeni Ceza Muhakemesi Kanunu önceki Kanundan (CMUK) farklı bir kısım yeni uygulamalar getirdiği gibi, önceki Kanunda bulunan birçok hükme de yer vermemiştir. Bunlardan biri de 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 259’uncu maddesidir. Bu madde yeni CMK’ya alınmamıştır. Bu maddeye göre “Sanığın, iddianamede yazılı suçtan başka bir suç işlemiş olduğu duruşma sırasında ortaya çıkarsa, Cumhuriyet savcısının talebi ve sanığın muvafakatıyla her ikisi birlikte hükmolunmak üzere bu suç, duruşması yapılmakta olan işle birleştirilebilir.” Bu hüküm uygulamada, sanığın muvafakati aranmadan ek iddianame şeklinde uygulama alanı bulmaktaydı.1 Bu hüküm benzerinin, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununa alınmamasına rağmen ek iddianame düzenlenmesine devam edilmekte ve uygulamada bu husustan bozma kararları verilmektedir.2

Bu yazımızda, CMK’da açıkça ek iddianame konusu düzenlenmemesine ve CMUK’un 259’uncu madde benzerinin yeni Kanuna alınmamasına karşın eski uygulamanın aynen devam edip etmeyeceği konusundaki düşüncemizi açıklayacağız.