Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Rekabet Yasağı Sözleşmesinin Geçerlilik Şartları (Bir Yargıtay Kararı Üzerine)

Validity Requirements of Non-Competition Covenant

A. Can TUNCAY

Hizmet akdi sürerken işçinin en önemli iki borcundan biri işi düzgün ifa ve işverene sadakattir. İşverenle rekabet etmeme de sadakat borcunun bir parçasıdır. Hizmet akdi sona erince bu borç sona erer. Ancak işçinin çalışırken işverenin müşteri çevresine ve iş sırlarına nüfuz etme olanağı sahip olması nedeniyle daha sonra işverenle rekabete girişip onu önemli bir zarara uğratma ihtimali varsa işveren onun sözleşme sonrası kendisiyle rekabetten kaçınması amacıyla onunla bir rekabet yasağı sözleşmesi imzalayabilir. Bu sözleşmenin geçerli olabilmesi sözleşmenin yazılı yapılmasına, en azından işçinin imzası bulunmasına, işçinin ekonomik geleceğini hakkaniyete aykırı biçimde tehlikeye düşürmemesi için konu, yer ve süre (azami 2 yıl) bakımından sınırlanmasına bağlıdır. İş sözleşmesinde rekabet yasağına işaret eden işyeri iç yönetmeliğine atıf bulunması yazılı şekil şartının yerine getirildiği anlamına gelmez.

Rekabet Yasağı Sözleşmesi, Sadakat Borcu, İş Sırları, İç Yönetmelik, Cezai Şart, Yazılı Şekil.

One of the two most important duties of the employee is the duty to work properly and the other is the duty of loyalty. Not to compete against the employer is however a part of the duty of loyalty. Once the employment contract ends the duty of loyalty ceases as well. But the employee may by concluding covenant of non-competition waive his right to compete with his employer even after the expiration of his employment contract which has enabled him to reach his employer’s customer circle and his trade secrets. There must also be a probability to cause a considerable damage to the employer by the employee by reaching his employer’s customers and learning his trade secrets within the duration of the employment contract. The validity of the non-competition covenant therefore requires that it must be made in written form and the agreement must not threaten the economic future of the employee in an unjust manner. Further the covenant must be limited to a certain place, type of work and time (max. 2 years). Referring to the non-competition clause that takes place in the workplace regulation by the employment contract does not mean the requirement of written form is fulfilled.

Covenant of Non-Competition, Duty of Loyalty, Trade Secrets, Written Form, Penalty Clause, Workplace Regulation.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 28.03.2013, E.25792, K. 10539 (Çalışma ve Toplum 2013/3, s.530 vd.):

ÖZETİ: BK. md.350. rekabet yasağının yazılı şekilde kararlaştırılmadıkça geçerli olmayacağını belirtmekledir. Bu düzenlemenin amacı, yasağın kapsamı konusunda bilgi sahibi olmasını mümkün kılarak işçiyi korumaktır; bu nedenle de yazılı şekil şartı rekabet yasağına ilişkin bir ön akit de aranmalıdır.

Kural olarak rekabet yasağında sadece işçinin yükümlülük alanına girmesi söz konusu olduğu için sözleşmeyi sadece onun imzalaması yeterlidir. İşverenin imzası, yasak karşılığında bir edim üstlendiği takdirde gereklidir. (BK. md.13). Bununla birlikte, karşı edimli rekabet yasağında işverenin sözleşmeyi imzalamamış olması, her zaman geçersizlik sonucunu yaratmamalıdır, özellikle, karşı edimin hizmet ilişkisi çerçevesinde nispeten yüksek bir ücret üzerinde anlaşmak suretiyle kararlaştırıldığı hallerde, rekabet yasağını işverenin imzasının bulunmaması nedeniyle geçersiz saymak doğru değildir.