Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

28.2.2009 Tarihli Değişikleri de Kapsayan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Işığında Maaş Haczi

Kemal KARANFİL

ÖZET:

Bu makalede, memur işçi ayrımı yapılmaksızın tüm çalışanların maaş hacizleri nasıl yapılır, sınırı nedir?

Tüm çalışanları tek bir sosyal güvenlik şemsiyesi altında toplayan ve 01.10.2008’de yürürlüğe giren, 5754 sayılı ve 5838 sayılı yasalarla değişik 5510 sayılı Yasa ile oluşan son durum değerlendirildi.

Özellikle, birçok ihtilafa yol açan hacze muvafakatin geçerli olabilmesi için 12. Hukuk Dairesinin en son içtihatları çerçevesinde aranan kriterler açıklanmaya çalışıldı.

Anahtar Kelimeler: Maaş Haczi, Emekli Maaşı, Hacze Muvafakat, Haczi Caiz Olmayan Mal.

I. Genel Olarak

31.05.2006 tarihinde TBMM’de kabul edilerek yasalaşan ve 16.06.2006 tarihli ve 26200 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmasıyla tanıştığımız 5510 sayılı Yasanın getirmiş olduğu yenilikler, düzenlemeler, artıları ve eksileri ile bugüne kadar akademisyenler ve hukukçular tarafından tartışıldı. Şüphesiz getirdiği en büyük yeniliklerden biri Bağkur’lu, SSK’lı, memur vs. ayrımını ortadan kaldırarak tüm çalışanları tek bir sosyal güvenlik şemsiyesi altında toplamasıdır. Tüm sigortalı çalışanlar artık Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı elemanlar sıfatını aldı. Oluşan bu yeni durum karşısında çalışanların maaş hacizlerinin nasıl ve ne şekilde yapılacağı, emekli maaş hacizlerinde durumun ne olduğu bu makalede ayrıntılı olarak tartışılacaktır.

Bu makalenin hazırlanmasındaki en büyük etkenlerden biri, Yasanın yeni oluşu nedeniyle uygulamada oluşan ve oluşabilecek tereddütlerin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak, 12. Hukuk Dairesinin yeni Yasa ile birlikte oluşan yeni ve en son uygulamalarını değerli meslektaşlarımla paylaşmaktır.