Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kira Sözleşmesinde Yükümlülükler ve Giderimler

Erzan ERZURUMLUOĞLU

GİRİŞ

Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 299-378. maddeleri arasında, konusu bir şeyin kullanma ve yararlanma hakkının bırakılması olan Genel Hükümler, Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları, Ürün Kirası başlıkları altında üç tür kira sözleşmesi düzenlenmiştir. Bu çalışmada birbirleriyle biraz daha iç içe olan Genel Hükümler (adi kira) ile konut ve çatılı iş yeri kirası sözleşmelerinden doğan yükümlülükler ve giderimleri incelemeye çalışacağız. Böylece konumuzu da sınırlamış olacağız.

I. KİRAYA VERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

TBK, bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakan kiraya verenin yükümlülüklerini 301-312. maddeleri arasında değişik kenar başlıkları altında düzenlemiştir. Bu düzenlemelerden teslim borcu dışında sadece parasal ya da giderim amaç ya da sonuçlu yükümlülükler üzerinde duracağız.

Kiraya verenin birincil temel borcu, kiraya konu şeyi sözleşmede öngörülen tarihte yine sözleşmede belirlenen amaca uygun olarak, kullanmaya ve yararlanmaya elverişli olarak kiracıya teslim etmek ve sözleşme bitene dek kullanma ve yararlanmaya elverişli olarak tutmaktır.