Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Özel Müsabaka ve Turnuvalarda Kulüplerin Sorumluluğu

Responsibilities of Clubs for Special Tournaments and Competitions

Hakkı Mert DOĞU

Spor hukuku, genç bir hukuk dalıdır ve gelişim göstermektedir. Bununla birlikte her geçen gün spor hukukuna olan ilgi de artmaktadır. Spor hukukuna duyulan bu ilgi, yeni tez ve makalelerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.Çalışmanın konusunu özel müsabaka ve turnuvalarda kulüplerin sorumluluğu oluşturmaktadır. Bu çalışmada 
1 Ağustos 2015 tarihinde yürürlüğe giren Özel Müsabaka ve Turnuvalar Talimatı’nın hükümleri dikkate alınmıştır.

Müsabaka, Turnuva, Sorumluluk, Spor Kulübü, Spor Hukuku.

Sports law is a young branch of law and demonstrate progress. However, there is also increasing interest in sports law every day. This interest in sports law to ensure the emergence of new theses and articles.The subject of this study is about responsibility in the private club competitions and tournaments. In this study, which entered into force on 1 August 2015 Special Competitions and Tournaments are taken into account the provisions of Directive.

Competition, Tournament, Responsibility, Sports Club, Sports Law.

GİRİŞ

Spor, insanlık tarihiyle birlikte gelişim gösteren ve ağırlıklı olarak bedensel faaliyetleri içeren etkinliklerdir birisidir1. Sporun gittikçe yükselen ivmesi, “Spor Hukuku” adı altında yeni bir hukuk dalının ortaya çıkmasına da yardımcı olmuştur. Spor Hukuku, bünyesinde hem özel hukuku hem de kamu hukukunu ilgilendiren konuları barındırdığı için, karma bir hukuk dalıdır2.

Bu çalışmada özel müsabaka ve turnuvalar ile bu müsabaka ve turnuvalarda kulüplerin sorumluluğuna değinilmiştir. Türkiye Futbol Federasyonu3 Futbol Müsabakaları Talimatı’nın4 6. maddesinin üçüncü fıkrasına göre özel müsabakalar (ve turnuvalar) hakkında Özel Müsabaka ve Turnuva Talimatı5 hükümleri uygulanmaktadır. Bu kapsamda ilgili talimat hükümleri dikkate alınarak çalışma iki ana başlık etrafında şekillenmiştir. İlk bölümde özel müsabaka ve turnuvalar ile ilgili genel bilgiler verildikten sonra, ikinci bölümde özel müsabaka ya da turnuvalarda kulüplerin sorumluluğu üzerinde durulmuştur.

I. ÖZEL MÜSABAKA VE TURNUVALAR

Özel müsabaka ve turnuvalara ilişkin olarak genel bir takım bilgilerin verilmesi konunun daha iyi anlaşılabilmesi bakımından faydalı olur.