Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Kapsamında Yabancılara Tanınan haklara İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararının İncelenmesi

Review of the Decision by the Turkish Constitutional 
Court on the Rights Granted to Foreigners within the framework of Law on Foreigners and International Protection

Tuğba ALÇIN

Türk hukuk sistemimizde mülteciler ve şartlı mülteciler bazı şartların varlığı halinde uluslararası korumadan yararlanabilirler. Başvurucular ülkelerinde yaşanan olayları sebep göstererek uluslararası koruma talep etmişler fakat talepleri reddedilmiştir. Bunun üzerine bireysel başvuruda bulunan yabancılar için Mahkeme ret kararı vermiştir.

Mülteci, Anayasa Mahkemesi Kararı, Sınır Dışı Etme, Uluslararası Koruma, İdari Gözetim.

In Turkish legal system, refugees and conditional refugees benefit from international protection in the presence of the certain conditions. Applicants have requested international protection in our country on the basis of current events in their home country, but the demands were rejected. Thereupon the Court has given refusal to foreigners in their individual applications.

Refugee, Constitutional Court Decision, Deportation, International Protection, Administrative Detention.

I. KARARIN ÖZETİ VE HUKUKİ SORUN*

Karara konu olayda Z.M. ve I.M., Rusya Federasyonu Dağıstan Cumhuriyeti vatandaşlarıdır. Başvurucular ülkelerinde Müslümanlara karşı şiddet olaylarının, faili meçhul cinayetlerin, insan kaçırılmalarının ve işkence vakıalarının olduğunu iddia ederek 12.05.2014 ve 01.06.2014 tarihlerinde Türkiye’ye giriş yaparak Beylikdüzü İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne ikamet izni için başvuruda bulunmuşlardır. 25.06.2014 tarihinde kendilerine verilen randevu sırasında başvurucular, haklarında genel güvenlik sebebiyle yurda giriş yasağı bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınmışlardır. Gözaltına alınmalarından iki gün sonra İstanbul Valiliği, YUKK md. 54 uyarınca sınırdışı edilme ve md. 57 uyarınca idari gözetim altında bulundurma kararı almıştır. Karar alındıktan sonra başvurucular 27.06.2014 tarihinde İstanbul Kumkapı Geri Gönderme Merkezine teslim edilmişlerdir.

01.07.2014 tarihinde başvurucular ülkelerinde özgürlüklerin, yaşam ve vücut bütünlüklerinin tehlike altında olduğunu ileri sürerek uluslararası koruma talebinde bulunmuşlar fakat talepleri İçişleri Bakanlığı’nın Göç İdaresi Müdürlüğü’nün 22.07.2014 tarihli kararıyla reddedilmiştir. Red kararından sonra başvurucular Ankara 1. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştır. Ayrıca başvurucular 02.09.2014 tarihinde haklarında verilen tahdit kararlarının kaldırılması için idari başvuru yapmışlardır. Fakat bu başvurunun akıbetine dair dosyada bilgi ve belge bulunmamaktadır.

İdari gözetim altına alınma kararlarına yapılan itiraz İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği kararı ile “usulüne uygun olarak idari gözetim kararı alınmadığı” gerekçesi ile kabul edilmiş ve başvurucuların İstanbul Geri Gönderme Merkezinde gözetim altında tutulmalarına 02.10.2014 tarihinde son verilmiştir. Başvurucuların 27.06.2014 tarihli sınır dışı edilmelerine ilişkin karara karşı açtıkları davalar, İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin 22.12.2014 tarihli kararı ile kesin olarak reddedilmiştir. Kararda bahsi geçen kişilerin kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından tehdit oluşturan kişilerden olduğu ve bu nedenle mevzuat hükümlerine ve hukuka aykırı durumun bulunmadığına yer verilmiştir.