Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi

Construction Agreement in Return for Flat

Zeynep Naz GÜNEŞ

Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, Türk hukuk sisteminde özel olarak düzenlenmemiş olup, isimsiz (atipik) sözleşme türlerinden biridir. Bu sözleşme tipinde, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunumuzda düzenlenmiş olan satım ve eser sözleşmeleri bir araya getirilmiş ve bu iki sözleşmeden yeni ve tek bir karma sözleşme oluşturulmuştur. Bu sözleşme ile arsa sahibi yükleniciye arsa paylarını devretmeyi borçlanırken, yüklenici de bağımsız bölümler inşa etmeyi üstlenir. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi olarak da adlandırılan bu sözleşmenin konusu bir taşınmaz olduğu için noter tarafından resmi şekilde yapılması zorunludur. Bu çalışmada, uygulamada oldukça sık karşılan bu sözleşmenin tanımı, kurulması, taraflarının hak ve yükümlülükleri ve sona ermesi incelenecektir.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi, İsimsiz (Atipik) Sözleşme, Karma Sözleşme, Arsa Sahibi, Yüklenici.

Construction agreement in return for flat is, not specifically in the Turkish legal system, one of the types of innominate (atypical) contracts. In this type of contract, sale and work contracts which are regulated in our 6098 numbered Turkish Code of Obligations, were brought together and created a new and single mixed agreement of the two contracts. With in this contract, land owner is to get into debt the transfer of land share to contractor and contractor also is undertake to build independent departments. It should be made form of arrangement by a notary public because the subject of this agreement, also called land share provision floor construction contract, is immovable. In this study, it will be examined definiton, conclusion, rights and obligations of the parties and termination of this contract which is encountered in practice.

Construction Agreement in Return for Flat, Innominate (Atypical) Contract, Mixed Agreement, Land Owner, Contractor.

I. SÖZLEŞMENİN TANIMI VE UNSURLARI

Bu sözleşmeye doktrin ve uygulamada “arsa payı karşılığı kat yapımı sözleşmesi”1, “arsa payı karşılığı inşaat (yapım) sözleşmesi”, “kat karşılığı inşaat sözleşmesi ya da gayrimenkul satış vaadi ve inşaat sözleşmesi”, “gayrimenkul satış vaadi daire karşılığı inşaat sözleşmesi” de denilmektedir.

Çeşitli şekillerde adlandırılan bu sözleşme türü uygulamada ortaya çıkmış olup gerek 818 sayılı mülga Borçlar Kanununda gerek 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunumuzda doğrudan düzenlenmemiştir. Bununla birlikte Yargıtay kararları ve öğretide, sözleşmenin tanımı farklı şekillerde yapılmıştır. Bu tanımlamalar şu şekilde özetlenebilir.

Uygur’a göre “İş sahibinin bir arsanın (bir taşınmazın) muayyen bir payının bedel olarak devri veya devri taahhüdü karşılığında, yüklenicinin bir inşa (yapı) eseri meydana getirmeyi taahhüt ettiği, geçerliliği resmi şekle bağlı, kural olarak ani edimli, geçici - sürekli karmaşığı, tam olarak iki tarafa borç yükleyen, ivazlı, çift tipli bir karma sözleşmedir.”2; Erman’a göre “Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibinin arsasının belirli paylarının mülkiyetini, yüklenicinin arsa üzerine inşa edeceği binanın belirlenen bağımsız bölümlerinin teslimi karşılığında, yükleniciye devretmeyi taahhüt etmesidir.”3.