Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Terörizmin Finansmanı Suçu

The Crime Of Financing Terrorism

Soner Hamza ÇETİN

Bir kısım siyasi amaçlara, terör ile ulaşmak günümüzde kendisine sık sık başvurulan bir yol haline gelmiş bulunmaktadır. Toplumun büyük bir kısmını kendi siyasi hedeflerinden haberdar etmek, insanları bu amaçların zorla da olsa gerçekleştirileceği hususunda ikna etme çabalarından en önemlisi olan terör, günümüzde toplumsal hayatı tehdit eden en önemli hadiselerden biri olarak kabul edilmektedir.Terör ile amaçlanan hedefe ulaşmaya çalışanlar için, kuşkusuz her türlü teknolojik yeniliklerden istifade etmek, araç ve gereç satın almak ve daha da önemlisi terörün en önemli aracı konumunda bulunan silaha ulaşılabilmek için gerekli en önemli yol paradır. Terör olaylarının parasal kaynağının kesilmesi, terör ile mücadelenin önemli bir parçası olarak kendisini göstermektedir. Bu nedenle, terörizm ile mücadelede en önemli yol, kuşkusuz ona finansman sağlayanların bertaraf edilmesi olacaktır.Türk Ceza Hukuku bakımından, “terörizmin finansmanı suçu”, 6415 sayılı Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Hakkında Kanun ile düzenlenmiş bulunmaktadır. Kanun’un 4. maddesine göre, terörizmin finansmanı suçu, “3’üncü madde kapsamında suç olarak düzenlenen fiillerin (terör eylemlerinin) gerçekleştirilmesinde tümüyle veya kısmen kullanılması amacıyla veya kullanılacağını bilerek ve isteyerek bir teröriste veya terör örgütüne fon sağlanması veya fon toplanmasıdır. Fon sağlayan ve fon toplayanın, bu fiili daha ağır bir cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması söz konusu olacaktır.

Terör, Terörizm, Terörizmin Finansmanı, Terör Suçu, Terörizmle Mücadele.

Using terror as a means of reaching certain political objectives has become a frequently employed method in the world we live in today. Terror is one of the most popular ofefforts in informing a large part of society about certain political objectives, and convincing them that these objectives will be reached, even if by force. Nowadays terror has become one of the most important issues that threaten social life.

For those trying to reach a specific objective using acts of terror, money is undoubtedly the primary means inbenefiting from technological innovations, purchasing tools and equipment and, more importantly, accessing weapons which are the maininstruments of terror. An important part of fighting terror is cutting access to monetary resources to commit such acts. This is why preventing financing is undoubtedlya fundamental method in combatingterror.According tothe Turkish Penal Code, the “crime of financing terrorism” has been regulated with Law Number 6415 on Preventing the Financing of Terrorism. According to Article 4 of the Law, the crime of financing terrorism is “providing or collecting funds to a terrorist or terrorist organisation for the purpose of complete or partial use or know and agree that funds will be used in committing acts (of terror) that are considered a crime in scope of Article 3”. Unless this act calls for a more severe punishment, those who provide or collect funds will be punished with a prison sentence from five to ten years.

Terror, Terrorism, Financing of Terrorism, Terror Crimes, Fighting Terrorism.

GİRİŞ

Bir kısım siyasi amaçlara, terör ile ulaşmak günümüzde kendisine sık sık başvurulan bir yol haline gelmiş bulunmaktadır. Toplumun büyük bir kısmını kendi siyasi hedeflerinden haberdar etmek, insanları bu amaçların zorla da olsa gerçekleştirileceği hususunda ikna etme çabalarından en önemlisi olan terör, günümüzde toplumsal hayatı tehdit eden en önemli hadiselerden biri olarak kabul edilmektedir1.

Sözlük anlamı ile terör, korku, dehşet, korkutmak, yıldırmak (tedhiş) demektir. Sözcük etimolojik olarak, Latince'den gelmekte olup, korkutmak anlamına gelen "terrere" ve büyük korku, dehşet anlamına gelen "terror" kelimelerinden türemiştir. Avrupa dillerinde de hemen hemen aynı anlamda ve benzer biçimlerde kullanıldığı görülmektedir2.

Bununla birlikte, terör ve terörizmin herkes tarafından kabul edilebilir kapsamlı bir tanımının yapılabilmesi mümkün görünmemektedir. Bu bir anlamda bir tarafın terörist olarak gördüğünü, başka bir tarafın özgürlük savaşçısı olarak kabul etmesinden kaynaklanmaktadır. Terör veya terörizmi diğer şiddet içeren olaylardan ayıran iki temel özellik bulunmaktadır. Bunlardan birincisi terörizmin amacının siyasi olması, diğerinin ise sivilleri hedef alması olarak ifade edilebilir3.