Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Beşinci Yargı Paketiyle İdari Yargıdaki Son Değişiklikler Hakkında Bir İnceleme

Study on the Recent Developments in the Fifth Judicial Package

Hüseyin BİLGİN

6545 sayılı Kanunla idari yargılama usulünde önemli değişikliklere gidilmiştir. Bölge idare mahkemeleri bünyesinde istinaf daireleri kurulmuştur. İstinaf yoluna gidilen başvuruların belli bir kısmı için temyiz yolu getirilmiştir. Danıştay’a temyiz başvurusu yeniden düzenlenmiş ve karar düzeltme yolu kanun yolu olmaktan çıkarılmıştır. Belli davalarda ivedi yargılama usulü getirilmiştir.

Bölge İdare Mahkemesi, İstinaf, İvedi Yargılama Usulü, Danıştay, İdare Mahkemesi.

Significant changes were done by Law No. 6545 in the administrative judicial procedure. Appeal chambers are established within regional administrative courts. Appellate procedure by the Council of State is permitted for some decisions given by regional administrative courts. The council of state’s appellate procedure is revised and the revision of decision is stricken off administrative judicial procedure. For certain cases, expeditious trial procedure is founded.

Regional Administrative Court, Appeal, Expeditious Trial Procedure, The Council of State, Administrative Court.

GİRİŞ

Ülkemiz yargı sistemi esas olarak hukuk ve ceza mahkemelerinden oluşan ve temyiz mercii Yargıtay olan adli yargı ile idare ve vergi mahkemelerinden oluşan ve temyiz mercii Danıştay olan idari yargı mercileri olarak iki temel başlık altında toplanabilir.

İdari yargıyı ilgilendiren temel mevzuat hükümleri, 2575 sayılı Danıştay Kanunu, 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'dur. Aslında ayrı bir yargı kolu olmasına rağmen yargılama usulü dahil 3 temel kanunda düzenlenen idari yargıya ilişkin kanun hükümleri zaman zaman ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmesi nedeniyle değişikliğe uğramıştır.1

6545 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 18/06/2014 tarihinde TBMM'de kabul edilmiş ve 28/06/2014 gün ve 29044 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 6545 sayılı Kanunla 2576 sayılı Kanun ile 2577 sayılı Kanunda önemli değişiklikler yapılmıştır. Çalışmamızın konusunu söz konusu bu değişiklikler oluşturmaktadır. Bu değişikliklerle birlikte bölge idare mahkemelerinin yapısında değişikliğe gidilerek bu mahkemelerin fonksiyonları artırılmıştır. Bölge idare mahkemelerine yapılacak olan başvuruları için istinaf başvuru yolu getirilmiş ve bir çok uyuşmazlığın istinaf başvurusu ile sona erdirilmesi sağlanmıştır. Bu yeni müesseseler ile getirilen düzenlemelerin neler olduğu ve değişiklik öncesi ile sonrasındaki halleri çalışmamızda ele alınmıştır.