Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İdarî Yargıda Duruşmaların Verimliliği Sorunu

Efficiency Issue of Hearings in Administrative Jurisdiction

Serkan ÇINARLI


Bu çalışmada idarî yargı yerlerinde yapılan duruşmaların verimliliği sorunu tartışılmış ve bu kapsamda duruşma zaptı, tanık ifadesi ve vekalet ücreti hususları değerlendirilmiştir.

İdarî Yargı, Duruşma Verimliliği, Duruşma Zaptı, Tanıklık, Vekalet Ücreti.

Within the context of this study, the efficiency issue of hearings in administrative jurisdiction is discussed and in this consept; record of hearing, testimony and retainer questions are evaluated.

Administrative Jurisdiction, Efficiency of Hearings, Record of Hearing, Testimony, Retainer.

GİRİŞ

İdarî yargıda birinci derece mahkemelerinde duruşmaların verimsiz geçtiğine ilişkin oluşmuş genel bir kanı bulunmaktadır. Bu çalışmada amacımız duruşmaların idarî yargı alanında daha verimli geçmesi için birtakım önerileri tartışmaya açmaktır. Çalışmamızda ilk olarak duruşma kavramına ve “Hukuk Muhakemeleri Kanunu” kapsamında yapılan duruşmaların özelliklerine kısaca değinilmiş, ardından idarî yargıda duruşma kavramı ve duruşmanın özellikleri açıklanmıştır. İdarî yargıda duruşmalarında zabıt tutulmaması, tanık dinlenmemesi ve duruşmalı işlerde hükmedilen vekalet ücretinin iki katı olarak belirlenmesinin duruşmalara etkisi konuları incelenmiştir.

Çalışmamızda teorik bilginin yanı sıra yargı kararlarına da yer verilmiş; konu kapsamında önemli görülen bazı yargı kararları metin içinde sunulmuştur.

Diğer taraftan çalışmamız idarî yargıda duruşmaya girmiş avukatlardan oluşan yüz yirmi hukuk uygulayıcısının idarî yargı duruşmaları hakkındaki değerlendirmelerinin yer aldığı bir anket çalışmasını da içermektedir.