Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İslam Hukukunda ve Modern Hukukta Hapis Cezası ve Hapishaneler

Burcu GÖRKEMLİ

Hukuk güvenliğinin sağlanması toplumun huzuru için bir zorunluluktur. Hapishanelerin doluluk oranlarının her geçen gün artması, ceza sisteminin güvenilir ve sağlam olmadığını ortaya koymaktadır. Günümüzde işlenen suçlar için yaptırım olarak çoğunlukla hapis cezalarının uygulanması suçluları, ıslah etmek yerine suç oranlarını artırmaktan öteye gidememektedir. Söz konusu sebeplerle, Türkiye de dahil olmak üzere ülkelerin alternatif ceza türlerine yönelmeleri gerekmektedir. Çalışmamızda, İslam hukukunda ve modern hukukta hapis cezası ve hapishaneler incelenmiştir. Ayrıca, alternatif ceza yöntemleri ve türleri tartışılmıştır.

Hapis Cezası, Hapishane, Yaptırım, Alternatif Ceza Türleri.

Ensuring legal security is a necessity for peace in society. Increment of prisons’ occupancy day by day presents that the punishment system is not reliable and strong.Today, enforcement of prison punishments as a sanction for crimes committed is unable to go beyond to increase the crime rates rather than reformation of criminals. Because of the mentioned reasons, countries including Turkey must study on the alternative types of punishment. In our study, prison punishments and prisons in Islamic law and modern law are examined. Additionaly, alternative methods and types of punishments are argued.

Prison Punishment, Prison, Sanction, Alternative Types of Punishment.

GİRİŞ

Adaletin tesisinde en önemli sac ayaklarından birisi de ceza sistemidir. Güvenilir ve sağlam yapıda olan ceza sistemi ile toplum huzura kavuşur veya aksi bir durumda kavuşamaz. Hapishanelerin doluluk oranlarının her geçen gün artması, ceza sisteminin güvenilir ve sağlam olmadığını ortaya koymakta; bununla birlikte, toplumun huzuru da yok olmaktadır.

İşkencelere dayanan cezalar yerine, bir reform niteliğinde kabul edilen ve insan onurunu yükselttiği düşünülen hapis cezası, günümüzde ıslah ve terbiye etme amacını gerçekleştirememiş, mahkumlar, yakın çevresi ve beraberinde bütün toplum için maddi ve manevi işkence aracı halini almış, hayat kemiren bir yapılanma olmuştur. Hapis cezalarının genel ceza olarak kabul edilmesinin, hapishanelerin ise kurumsallaşmasının suç işleme oranını azaltmadığı, aksine artırdığı devletler tarafından tatbik edilmek suretiyle anlaşılmıştır. Günümüzde Türkiye’de dahil olmak üzere devletler alternatif ceza arayışına girmişlerdir.

Çalışmamızda, İslam hukukunda ve modern hukukta hapis cezası ve cezaevleri incelenerek genel ceza olarak uygulanmakta olan hapis cezalarının ve kurumsal bir hal almış olan hapishanelerin haklılığı tartışılmak suretiyle, hapis cezası aleyhinde ve lehinde görüşler ile alternatif ceza türleri üzerinde durulacaktır.