Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Limited Şirketlerde Kanuni Temsilcilerin Amme Alacaklarından Sorumluluğu

The Responsibility of Legal Representatives in  Limited Liability Companies for Public Claims

Arif Nazif AYDIN

Limited şirketlerde şirketten tahsil edilemeyen amme alacağından dolayı, hem ortakların hem de kanuni temsilcinin sorumluluğu söz konusu olmaktadır. Kanuni temsilcilerin ve ortakların sorumluluğu 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenmiştir. Özellikle amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanda kanuni temsilcilerin farklı şahıslar olması durumunda müteselsil sorumlulukları doğmaktaydı. Ancak 6183 sayılı AATUHK mükerrer 35. maddesinin 5. ve 6. fıkrasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptali kanuni temsilcilerin müteselsil sorumluluğu açısından bir yenilik getirmiştir.

Kanuni Temsilci, Amme Alacağı, Müteselsil Sorumluluk, Limited Şirket.

Because of uncollectible claims from Limited Liability Company, liability of both partners and legal representatives occurs. The liability of legal representatives and partners is held in Procedure for the Collection Of Pubic Claims Law No.6183 and Tax Procedure Law No.213. Especially at the time that public claim occurs and to be paid, in the case of legal representatives are different person, joint liability was born. But Supreme Court abrogated Procedure for the Collection of Public Claims Law’s repeated article 35, paragraph 5 and 6. This situation has brought a new situation in terms of Tax Law.

Legal Representative, Public Claim, Joint Liability, Limited Liability Company.

GİRİŞ

En az bir, en fazla elli gerçek ya da tüzel kişi tarafından kurulan limited şirketlerde, şirket borçlarından dolayı ortakların ve kanuni temsilcilerin kural olarak sorumlulukları yoktur. Ancak kamu alacağının şirketin malvarlığından tamamen veya kısmen tahsil edilememesi veya tahsil edilemeyeceğinin anlaşılması halinde kanuni temsilciler ile ortakların sorumluluğu ortaya çıkmaktadır.

Diğer sermaye şirketlerinde söz konusu olmayan ve limited şirketlere özgü bir durum olan, ortakların sermaye koyma borcu dışında, şirketin kamu borcundan dolayı sermaye payları oranında sorumlu olduğu 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun (AATUHK) uyarınca hüküm altına alınmıştır. Aynı şekilde şirketi yönetmek ve temsil etmekle yükümlü olan kanuni temsilciler de, AATUHK ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) gereğince, şirketten tahsil edilemeyen kamu alacaklarından kendi malvarlıkları ile sorumlu olacaklardır.

Konumuz açısından limited şirketin kanuni temsilcilerin kamu borçlarından dolayı sorumluluğu konusu, gerek AATUHK gerekse VUK uyarınca incelenecektir. Ayrıca Anayasa Mahkemesi tarafından, kanuni temsilcilerin sorumluluğuna ilişkin AATUHK hükümlerinde yer alan iki fıkra hükmünün iptal kararı çerçevesinde kanuni temsilcilerin sorumluluklarına ilişkin değerlendirmeler yapılacaktır. Bundan başka konunun daha iyi anlaşılması açısından uygulamada Danıştay tarafından verilmiş olan kararlar ışığında, kanuni temsilcilerin sorumluluk kapsamı, şartları hakkında açıklamalar üzerinde durulacaktır.