Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kamuda İhale ile İş Alan Alt İşverenlerde Çalışanların Toplu İş Sözleşmesi ile Kararlaştırılan Ücret ve Sosyal Hakları

Wages and Social Rights Agreed With the Collective Agreement of Workers Who Subcontractor Take to the Tender in Public

Murat ŞEN

Alt işverenlik, kamu kurum ve kuruluşları vasıtasıyla çalışma hayatında aktif rol alan kamu kesiminde de önemli bir istihdam aracı haline gelmiştir. Özellikle kamuda işçi alımının sınırlandırılması nedeniyle kamu işverenleri ihale yoluyla alt işverenlere iş gördürmeye başlamıştır. Alt işverenler kamudan ihale alırken maliyet planlaması yaparlar. Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na 6552 sayılı Kanun ile kamu kesiminde hizmet alım ihaleleri kapsamında çalıştırılan işçilerle ilgili düzenlemeler getirilmiştir. Bu değişiklik ile kamu idarelerine kendilerinden belirli koşullar altında iş alan alt işverenlere, kendi işyerlerinde çalışan işçiler için toplu iş sözleşmeleri ile kararlaştırılan ücret ve sosyal hak artışı kadar fiyat farkı ödenmesi düzenlenmiştir. Yapılan düzenlemeler, toplu iş hukukunda yeni bir modelin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

6552 Sayılı Kanun, Toplu İş Sözleşmesi, Hizmet Alımı İhalesi, Alt İşveren.

Subcontracting has become an important employment tool in the public sector which is actively involved in working life through the state institutions. Especially because of hiring limitations, public employers began to work with subcontractors through auctions. Subcontractors make cost planning while the public tender. The law numbered 6552 has several articles about workers who are employed by sub-contractors of the public sector employees to Public Procurement Contracts Law. These changes are regulated paying the price difference to subcontractors who subcontractor take to the tender in public. However, it has certain requirements. Made arrangements has led to the emergence of a new model of collective labor law.

Law Numbered 6552, Collective Agreement, Tender of Service Procurement, Subcontractor.

GİRİŞ

Toplu iş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetine sahip tarafların bir taraftan iş sözleşmesinin yapılmasına, içeriğine ve sona ermesine ilişkin hususları düzenlemek, diğer taraftan da tarafların karşılıklı hak ve borçları ile sözleşmenin uygulanması, denetimi ve uyuşmazlıkların çözümü için başvurulacak yolları belirleyebilmek amacıyla yaptığı bir sözleşmedir.

Bu çerçevede gerek özel sektör ve gerekse kamu sektöründeki işyerlerinde taraflar yapacakları toplu iş sözleşmeleri ile iş sözleşmesinin yapılmasına, içeriğine ve sona ermesine ilişkin hususları serbestçe kararlaştırabilirler. Kararlaştırılan hükümlerin uygulanmasını, toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işveren sağlamak zorunluluğu ve yükümlülüğü altındadır1.

Kamu işyerlerinde hizmet alımı ile yapım işlerinde Kamu İhale Kanunu3 (KİK) ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu3 (KİSK) çerçevesinde iş alan alt işverenler (yükleniciler), maliyet hesabını dikkate alarak idareye teklif sunup ihaleyi alırlar. İdare ile yüklenici arasında sözleşme yapılır, duruma göre asıl işveren - alt işveren ilişkisi kurulur. Bu takdirde ihale dönemi içerisinde alt işverenin işçileri için yaptığı giderlerde artış olur ise alt işverenin bunu karşılaması gerekir. Ancak maliyet hesabının yapıldığı göz önüne alınırsa ücret ve sosyal haklar gibi parasal nitelikli bu artışları karşılayabilme imkanı söz konusu olmayabilir. Bu nedenle kamudaki alt işverenlerde çalışan işçilerin toplu iş sözleşmesi ile parasal artışa neden olan birtakım haklara sahip olabilmesi genellikle mümkün olamaz. Bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak ve kamudaki alt işveren işçilerine de toplu iş sözleşmesi imkanı sağlamak amacıyla, artış miktarınca kamuda ihale ile iş alan alt işverenlere idare tarafından fiyat farkı verilebilir.