Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Uluslararası Belgelerde ve Türk Hukukunda İşçi Ücretinin Korunması

Protection of Labour Wage in Internationel Instrument and Turkish Law

Ali Ekin

Ücret konusu çalışma hayatında işçi ve işvereni ilgilendiren en temel konulardan birisi, hatta en temel konu sayılabilir. Nitekim taraflar arasında yapılan iş ve bağımlılık unsuru bir tarafın ücret ödemesine diğer tarafın da bunun karşılığında hizmet sunmasına bağlıdır. Biz de çalışmamızı yaparken ücretin gerek Türk Hukukundaki gerekse de uluslararası hukuktaki düzenlenme şekillerini değerlendirerek her iki hukuk arasındaki ortak olan hususları ve farklı hususları ayrı ayrı değerlendirmiş bulunmaktayız. Bu sayede çalışmamızdan yararlanacak olanlara ücretin korunması konusu hakkında hem Türk Hukuku hem de uluslar arası hukuk alanındaki gelinen durumu inceleme imkanı tanımaya çalışmaktayız.

Ücret, Ücretin Korunması, Fesih, İspat, Haciz, İndirim.

Matter of wage can be said to be one of the most important issues, maybe even the most important one, concerned with labour and management in working life. Hence work and dependency element which is held between parties depends on wage payment of a party and on providing service of the other party in return. While doing our research, We have evaluated the common and different elements between Turkish Law and International Law seperately by reviewing wage regulation forms in these laws. By this means, we try to enable the people who benefit from our study to analyse the last status of wage protection in both Turkish Law and International Law

Wage, Wage Protection, Cancellation, Proof, Execution, Reduction.

§ GİRİŞ

İş Kanunu’nda yer alan tanımıyla ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan para olarak ödenen tutardır (İK. m.23/1). İş Kanunu’nda yer alan tanım uyarınca bir değerlendirme yapılırsa, ücret, işçi tarafından yapılan bir işin karşılığında, işçinin kendisinin ve ailesinin geçimini sağlayabilmesi için işveren veya üçüncü kişilerce işçiye sağlanan para veya parasal nitelikte değeri bulunan bir gelir çeşididir1.

İşçilerin sosyal olarak kendilerinin güvende olduklarını düşünerek çalışmalarının sağlanması için öncelikle işçinin ücrete ilişkin herhangi bir kaygı çekmeden çalışabilmesi gerekmektedir. Nitekim, ücrete ilişkin belirsizlik yaşayan işçilerin işe motive olamayacağı veya yaptığı işe özen göstermeyeceği bilinen bir durumdur. İşçilerin daha verimli ve ücret kaygısı çekmeden çalışabilmeleri için bazı düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre, ücreti ödenmeyen işçinin çalışmaktan kaçınma hakkı veya iş sözleşmesini derhal haklı nedenle fesih hakkı saklıdır. Bunların dışında işçinin hak ettiği ücret, kanuni düzenlemelerle de koruma altına alınmıştır.

Çalışmamızın amacı ücretin korunmasına ilişkin düzenlemelerin uluslararası alandaki durumu ve Türk hukukundaki karşılığının derlenerek değerlendirilmesidir. Buna göre ilk önce uluslararasındaki düzenlemeler çerçevesinde ücretin korunması durumu incelenecek daha sonra Türk hukukundaki düzenlemelere yer verildikten sonra her ikisi karşılaştırılacaktır.