Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Birlikte Mülkiyette (paylı Mülkiyet/elbirliği Mülkiyeti) Yapılan Kazandırıcı İşlemler ve 
6306 Sayılı Kanun’a Dayalı Uygulama

Acquisitive Transactions Made in Collective Ownership (Joint/ United) and The Application Based Upon The Code Numbered 6306

Etem Sabâ ÖZMEN,Gülşah Sinem Aydın

Bu çalışmada, birlikte mülkiyette (paylı/ elbirliği), karar, borçlandırıcı işlem ve tasarruf işlemleri arasındaki farklılıklar incelenecektir. Uygulamada bu husus ayırt edilememektedir. Söz konusu karışıklık, ayrıca 6306 sayılı Kanun'un uygulanmasında çeşitli sorunlar doğurmaktadır. Çalışmanın amacı, bu sorunlara çözüm üretmek ve unutulan kazandırıcı işlem, borçlandırıcı işlem ve tasarruf işlemi ayrımını hatırlatmaktır.

Birlikte Mülkiyet, 6306 Sayılı Kanun, Karar, Borçlandırıcı İşlem, Tasarruf İşlemi.

In this study, the differences between resolutions, promissory transaction and dispositive transactions in collective ownership (joint/united) will be analyzed. These differences cannot be comprehended by law – practitioners. Furthermore, these differences in question lead to various problems in the application of the code numbered 6306. This study aims to create solutions for these problems and remind the distinction between transactions.

Collective Ownership, Code of 6306, Resolution, Promissory Transaction, Dispositive Transaction.

GİRİŞ

Günümüzde temeli Roma Hukuku'na dayalı bilgiler unutulmaya yüz tutunca, peşi sıra hatalı içtihatların oluşması da kaçınılmaz olmaktadır. Roma Hukuku'ndan gelen temelle, özel hukukta kazandırıcı işlem üst başlığı altında borçlandırıcı (taahhüt) işlem ve tasarruf işlemi ayrımının keskin farklılıklarına varılamayınca, bu durumu fahiş hatalı mahkeme kararları takip etmektedir.

Bu çalışmada, birlikte mülkiyet ilişkisinde aynî hak sahiplerinin, kendi aralarında karar almaları ile bu kararın gereği olarak yapılması gerekli özel hukukun temelini oluşturan borçlandırıcı işlem - tasarruf işlemi ayırımına bir daha dikkat çekilmekte, söz konusu ayrımın borçlar öğretisi açısından hukukî sonuçları ve birlikte mülkiyet ilişkisinde alınan kararlara dayalı paydaş/ortakların hukukî statüleri irdelenmektedir.

Çalışmanın bu günlerde yazılma amacını, "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" başlıklı 6306 sayılı Kanun'un uygulanmasında yaşanan sorunlar oluşturmaktadır. Uygulamada riskli yapının yıkılması sonucunda taşınmaz mülkiyetinin arazi mülkiyetine dönüşmesi, kat mülkiyetine konu yapıların yıkılması sonrasında kendiliğinden paylı mülkiyet ilişkisinin oluşması ile doğan uyuşmazlıklar oldukça yoğun biçimde yaşanmaya başlanmıştır. Özellikle de, yapısı yıkılmakla arazi mülkiyetine dönüşmüş taşınmaz mülkiyetinde, 6306 sayılı Kanun'da kullanılan ifade ile "maliklerince yeniden değerlendirilmesi" (m. 6) gereği alınmış kararla, yeni bir kat mülkiyetine geçişin, eser sözleşmesi ya da arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi ile gerçekleştirilmesi, çetrefil sorunların çözümünü gerekli kılmaktadır.