Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

(Silah Taşıma/bulundurma İzni Verilmesi Bağlamında) Yasaklanmış Hakların Geri Verilmesi

(Within the Context of Granting License to Keep/Bear Arms) Reinstatement of Forfeited Rights

Coşkun ÖZBUDAK

Makalede, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararının silah taşıma/bulundurma izni verilmesi işlemine etkisi mevcut mevzuat ve yüksek yargı kararları ışığında tartışılacak ve hukuka uyarlı çözüm önerilecektir.

Yasaklanmış Hakların Geri Verilmesi, Hak Yoksunlukları, Silah Taşıma Ruhsatı, Adli Sicil, Arşiv Kaydı, Özel Kanun.

In the article effect of decision on reinstatement of forfeited rights to granting permission to keep/bear arms will be discussed within the scope of current regulations and decisions of higher judicial bodies and solution adaptable to law will be suggested.

Reinstatement of Forfeited Rights, Absence of Rights, License to Bear Arms, Judicial Record, Archive Record, Special Law.

I. Giriş

Yasaklanmış hakların geri verilmesi, belli bir suça veya cezaya mahkûmiyete bağlı olarak, gerek Ceza Kanununda gerek diğer kanunlarda öngörülen çeşitli hak yoksunluklarının giderilmesini sağlayan hukuki çaredir.1

Dönmezer - Erman, yasaklanmış hakların geri verilmesini, ceza mahkûmiyetinden doğan sürekli yasakların ve ehliyetsizliklerin ortadan kaldırılmasını sağlayan ve bu suretle sözü geçen yasak ve ehliyetsizliklerden kurtulmak isteyen kimseyi namuslu bir şekilde yaşamaya teşvik eden bir kurum şeklinde tanımlamışlardır.2

Çalışma konumuz açısından özellikle belirtilmesi gereken husus; yasaklanmış hakların geri verilmesi kurumunun, genel ve özel aftan, cezanın ertelenmesinden ve yargılamanın yenilenmesinden farklı olduğudur. Bu husustaki istek üzerine yapılan yargılama sonucunda ceza mahkûmiyetine bağlı olarak uygulanmakta olan ve hak yoksunluğu şeklinde tezahür eden yaptırım gelecek için kaldırılmaktadır.