Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anonim Ortaklıklarda Kayıtlı Sermaye Sistemi

The Authorized (Registered) Capital System

Onur GÜNERİ

İktisadi, sosyal ve siyasal yaşantımızda büyük önemi haiz olan teknik gelişme ve ilerlemeler ülkeler-üstü işletmeleri meydana getirmektedirler. Bu noktada, anonim şirketler de değişen sosyal yapının ve gelişen tekniğin gerektirdiği büyük iktisadi işletmelerin yaşayışında, büyük bir işlevi bulunan müesseseler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir diğer yandan; değişen ve gelişen iktisadi yaşam gibi anonim ortaklıklar da bir değişim ve gelişim içerisindedir. Bu gelişim ve değişimin türlü biçimlerde dışavurumları olmakla beraber bunlardan biri de anonim ortaklıkların sermaye sistemlerinin değişimidir. Anonim ortaklıklarda sermaye sistemleri toplumların ve ülkelerin hukuk düzenlerinin ihtiyaçlarına göre değişik çözümlere kavuşmuştur. Çalışmamızın konusunu da; esas sermaye sisteminin uygulamada yaşanan sıkıntılarını giderebilmek için sunulan bir alternatif sistem olarak ortaya çıkan kayıtlı sermaye sistemi oluşturmaktadır.

Kayıtlı Sermaye Sistemi, Sermaye, Başlangıç Sermayesi, Kayıtlı Sermaye, Çıkarılmış Sermaye, Kayıtlı Sermayenin Artırımı, Sermaye Artırım Usulü, Kayıtlı Sermaye Sisteminden Çıkma, Kayıtlı Sermaye Sisteminden Çıkarılma.

Technical development and progress of great importance in our economic, social and political lives create the supranational business organizations. At this point, corporations as well appear as institutions having substantial functions in the existence of great economic organizations shaped by changing social structure and developing technique. On the other hand, the corporations as well are in a state of change and development like the ever-changing and developing economic life. This change and development can be expressed in many different ways, and the alteration of capital system in corporations is one of them. The capital system in corporations is regulated in accordance with the needs of legal systems of the societies and countries. The subject of our study is the registered capital system which is an alternative system emerged in order to solve the problems caused by the authorized capital system.

The Authorized Capital System, Capital, Initial Capital, Authorized (Registered) Capital, Issued Capital, The Authorized Capital Increase, The Capital Increase Procedure, Leaving the Authorized Capital System, Removal From the Authorized Capital System.

Giriş

Çalışmamızın konusunu, anonim şirketlerde uygulanan iki sermaye sisteminden biri olan kayıtlı sermaye sistemi oluşturmaktadır.

Çalışmamızda, kayıtlı sermaye sistemi hususu, beş ana başlıkta ele alındı. Öncelikle, anonim şirketlerin benimseyebileceği sermaye sistemleri olan esas sermaye sisteminin ve kayıtlı sermaye sisteminin ana hatları tanıtıldı. Akabinde, Türk hukukunda kayıtlı sermaye sistemine ilişkin yaşanan gelişmelere, bir başka deyişle kayıtlı sermaye sisteminin kısa tarihçesine değinildi. Üçüncü başlıkta, kayıtlı sermaye sistemindeki sermaye kavramlarına ve kayıtlı sermaye sistemine geçişe etraflıca değinildi. Dördüncü başlıkta ise, kayıtlı sermaye sisteminde sermaye artırımı hususu ele alındı. Beşinci ve son başlıkta ise, kayıtlı sermaye sisteminden çıkma ve çıkarılma konuları ele alınarak çalışma sona erdirildi.

I. Anonim Ortaklıklarda Sermaye Sistemleri

Teknolojideki ve üretim kapasitesindeki gelişmenin; iktisadi, sosyal ve siyasal yaşantımızdaki etkisinin varlığı yadsınamaz ölçülerdedir. Bu teknik ilerleme de ülkeler-üstü işletmeleri meydana getirmektedir. Anonim ortaklıklar da, değişen sosyal yapının ve gelişen tekniğin gerektirdiği büyük iktisadi işletmelerin yaşayışında, büyük bir işlevi bulunan müesseseler olarak önemlerini sürdürmektedir1. Bir başka deyişle; bugünün modern kapitalist düzeninin temel direkleri anonim ortaklıklardır2.