Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Dava Dilekçesinde Vakıaların ve Delillerin 
gösterilmemesi ve Bunun Yaptırımı

Mehmet Akif TUTUMLU

I. Hukuki Sorun

Dergi'nin bir önceki sayısındaki, "Cevap Vermeyen Davalının Delil Gösterme Hakkı Düşer mi?" başlıklı makalemizde,1 cevap dilekçesi vermemenin davalının delil gösterme hakkını tümden ortadan kaldırıp kaldırmadığını incelemiştik. Bu makalede ise, konuyla ilgili diğer bir sorunu -bu kez davacı açısından- işlemeye çalışacağız. Başlıktan da anlaşılacağı üzere sorun şudur: Davacı dava dilekçesinde vakıaları belirtmemiş ya da belirsiz veya çelişkili şekilde vakıa belirtmişse ne yapılmalıdır? Bulunacak çözüm, delillerin hiç ya de belirsiz gösterilmesi hâlinde de uygulanabilecek midir? Başka bir deyişle, bu tür durumlarda mahkemece dava usulden mi reddolunmalı, yoksa esastan mı? Aşağıdaki paragraflarda Yargıtay'ın konuyla ilgili kararlarını verdikten sonra konuyu değerlendirmeye çalışacağız.

II. Konuyla İlgili Yargıtay Kararları

Taraflar arasındaki “kooperatif genel kurul kararının iptali” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kırıkkale 2. Asliye Hukuk Mahkemesince (Ticaret Mahkemesi sıfatıyla) davanın açılmamış sayılmasına dair verilen 19.02.2013 gün ve 2013/86 E. 2013/ 81 K. sayılı karar, davacının temyizi üzerine Yargıtay 23. Hukuk Dairesinin 13.05.2013 gün ve 2013/3196 E. 2013/3131 K. sayılı kararı ile; (...Davacı, 20.01.2013 tarihli genel kurulun ve alınan kararların kanuna, anasözleşmeye ve iyiniyet kurallarına aykırı olduğunu ileri sürerek, genel kurul kararlarının ve seçimin iptali ile seçimlerin yenilenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Mahkemece, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, HMK'nın 119/1-e ve f maddeleri gereğince dava dilekçesinde iddianın dayanağı olan bütün vakaların sıra numarası adı altında açık özetleri bulunmadığı gibi iddia edilen her bir vakıanın hangi delillerle ispat edileceği de gösterilmediği, dava dilekçesinin yasada sayılan zorunlu unsurları taşımadığı gerekçesiyle, HMK'nın 119/son maddesi uyarınca davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.