Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi Açısından Velayetin Suistimali ve Çocuğun Soyundan Soyutlanması

Bilal KÖSEOĞLU

Boşanma ile eşler arasındaki sorunların tümü bir anda sona ermemektedir. Boşanan eşler çocuklarını kullanarak birbirinden intikam almak istemektedirler. Gerçekte boşanmadan sonra eşler arasında çocuk için şahsi ilişki önemli bir sorundur. Yabancı unsurlu boşanmalarda bu sorun daha da büyüktür. Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi velayet hak ve görevi kendisine bırakılan ebeveyni, diğer ebeveyn-çocuk şahsi ilişkisini zedelemekten yasaklamaktadır. Dahası çocuğun yarar ve çıkarları için, çocuk diğer tarafla zengin bir bağlantı içinde olmalıdır. Devletler siyasi ve yargı organları ile anılan sözleşme hükümlerini uygulamak zorundadır. TMK m. 323, 324 hükümleri BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesinin 23. maddesi ile öngörülen yükümlülükleri içermektedir. Üst Hukuk olarak kabul ettiğimiz metinlere uygun iç hukuk kurallarımız bulunduğuna göre yapılacak işlem, iç hukuku üst hukukun uygulamasıyla örtüştürmekten ibarettir.

The quarrel between the mates doesn't end after divorce. Divorced spouses try to revenge from each other by using their children. In reality, the individual relation between spouses after divorce is important for children also. This problem is even greater if the mariage and divorce is between foreigners. Child Rights Convention, European Human Rights Convention and UN Civil and Political Rights Conventions forbids the parent to whom the parental care is assigned, to harm the other spouse-children relations. Moreover, for the development and benefit of the child, child must be in a rich relation with each party. States have to implement the acts provided by political and judical organs of conventions. Acts of 323 and 324 of Civil Law includes the obligations provided by UN Civil and Political Rights Convention's article 23. As we have domestic law rules convenient to the texts which we accept as Superior Law, the work that must be done is to comply domestic law applications with superior law applications.

Aile, Aile Mahkemesi, Boşanma, Çocuk, Çocuk Hakları, Çocuğun Soyundan Soyutlanması, Üst Hukuk, İç Hukuk, İnsan Hakları, Mahkeme, Sözleşme, Şahsi İlişki, Velayet Hak ve Görevi, Velayetin Suistimali, Zihinsel Tehlike.

Velayet hükümlerine ilişkin kaynakları, Türk Medeni Kanunu ve eki olan kısaca Velayet Vesayet Tüzüğü dediğimiz tüzük ile Çocuk Hakları Sözleşmesi , Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin aile hayatına ilişkin hükümleri ve yine aile hayatına ilişkin olmak üzere Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi hükümleri olarak sayabiliriz..

Velayet , bir Aile Hukuku müessesi olarak ele alındığında, çocukla ana baba arasında ve bazen de eşler arasında, çocuk dolayısıyla karşılıklı hak, görev ve yetkileri içermektedir1. Günümüzde velayet Çocuk Hukukundaki hızlı gelişmelere paralel olarak uluslararası metinlerde ve iç hukuk metinlerinde ayrıntılı olarak düzenlenmektedir.

A. TMK Hükümleri

TMK’nın 335-351. maddelerinde velayete ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.