Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ticaret Sicilinin Oluşumu, Özellikleri, 
işlevi, İspat Gücü ve Etkileri

The Trade Registry According to the Turkish Commercial
 Code No. 6102 and its Statute

Serhan DİNÇ

Ticaret sicili, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 26-40’ıncı maddelerinde ve Ticaret Sicil Yönetmeliği’nde hüküm altına almıştır. Çalışmamızda, anılan mevzuat hükümleri çerçevesinde ticaret sicili kavramı ve ticaret sicili teşkilatı üzerinde durulacaktır. Daha sonra sırasıyla; ticaret sicilinin özellikleri, tescil işlemleri, ticaret sicilinin işlevleri ele alınacaktır. Ayrıca ticaret sicilinden doğan sorumluluk kavramına da değinilecektir. Bu çalışmalar yapılırken doktrin ve Yargıtay kararları ışığında ticaret sicilinin nasıl ele alındığı da incelenecektir.

Ticaret Sicili, Ticaret Sicilinin Özellikleri, Tescil İşlemleri, Ticaret Sicilinin İşlevleri, Ticaret Sicilinden Doğan Sorumluluk.

Trade registry is arranged under art. 26-40 of Turkish Commercial Code no.6102 and Trade Registry Regulation. In our study, trade registry concept and trade registry organization will be dealt in the context of the aforementioned legislation. Then, respectively; trade registry of the properties, the registration process, the functions of the trade registry will be discussed. Moreover the liability from the trade registry will be explained. Along with these studies how the trade registry is mentioned in doctrine and Supreme Court precedents will be reviewed.

Trade Registry, The Properties of the Trade Registry, The Registration Process, The Functions of the Trade Registry, Responsibility Arising From the Trade Registry.

I. Ticaret Sicili Kavramı

Sicil kelimesi Arapça bir isim olup kayıt defteri anlamında kullanılır. Halk dilinde sicile kütük denir. Nüfus kütüğü gibi1.

Ülkemizde belirli olayların ya da işlemlerin kaydedilmesi için bazı siciller tutulmaktadır. Tapu sicili, nüfus sicili, gemi sicili, marka sicili, patent sicili, tasarım sicili, maden sicili, trafik sicili, mülkiyeti muhafaza sicili, evlenme kütüğü, sermaye piyasası araçları sicili, esnaf ve sanatkârlar sicili, sigorta acenteleri sicili, hayvan rehni sicili, dernekler sicili, finansal kiralama sicili, ticaret sicili gibi siciller ülkemizde tutulan sicillere örnek olarak gösterilebilir2.

Ticaret sicili, ticari işletmelere ait bilgilerin kaydedildiği, sanayi ve ticaret alanında hukuki güvenliği ve korunmayı sağlayan resmi nitelikte bir sicildir3. Ticaret siciline işletmenin sahibi, faaliyet alanı, ikametgâhı, amacı, sorumluluk ve temsil ilişkileri kaydedilir4. Anılan bilgiler ayrıca Türkiye Ticaret Sicil Gazetesiyle de ilân edilir. Ticaret siciliyle ilgili düzenlemeler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun5 26’ncı ilâ 40’ıncı maddeleri ile Ticaret Sicil Yönetmeliğinde6 hüküm altına alınmıştır.