Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Faturanın İbraz Zorunluluğu

Rüknettin KUMKALE

1. İbraz İçin Süre Verilmesi

Vergi Usul Kanununun “Defter ve vesikaları muhafaza” başlıklı 253. maddesi uyarınca, Vergi Usul Kanunu hükümlerine “göre defter tutmak mecburiyetinde olanlar, tuttukları defterlerle (Vergi Usul Kanununun 227. maddesinden sonra başlayan) üçüncü kısımda yazılı vesikaları, ilgili bulundukları yılı takibeden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile muhafaza etmeye mecburdurlar”.

“Defter tutmak mecburiyetinde olmayanlar ile ilgili muhafaza ödevi” ise, Yasanın 254. maddesinde şu şekilde belirlenmiştir. “Bu Kanuna göre defter tutmak mecburiyetinde olmıyanlar, 232, 234 ve 235’inci maddeler mucibince almaya mecbur oldukları fatura ve gider pusulası ve müstahsil makbuzlarını tarih sırası ile tanzim tarihlerini takip eden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile muhafaza etmeye mecburdurlar”.

Vergi Usul Kanununun 256. maddesi ise “Defter ve belgelerle diğer kayıtların ibraz mecburiyeti”ne açıklık getirmiştir. Buna göre, defter ve belgelerini muhafaza etmek zorunluluğunda bulunanlar, “muhafaza etmek zorunda oldukları her türlü defter, belge ve karneler ile vermek zorunda bulundukları bilgilere ilişkin mikro fiş, mikro film, manyetik teyp, disket ve benzeri ortamlardaki kayıtlarını ve bu kayıtlara erişim veya kayıtları okunabilir hale getirmek için gerekli tüm bilgi ve şifreleri muhafaza süresi içerisinde yetkili makam ve memurların talebi üzerine ibraz ve inceleme için arz etmek zorundadırlar. Bu zorunluluk Maliye Bakanlığınca belirlenecek usule uygun olarak, tasdike konu hesap ve işlemlerin doğrulanması için gerekli kayıt ve belgelerle sınırlı olmak üzere, bu hesap ve işlemlere doğrudan ya da silsile yoluyla taraf olanlara, defter ve belgelerinin tetkiki amacıyla yeminli mali müşavirler tarafından yapılan talepler için de geçerlidir.”