Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yapım İşlerinde Proje Değişikliği
 Şartları ve Sınırı

Terms and Limitations of Project Amendments in Construction Works

Salim DEMİREL

4734 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre yürütülen yapım işlerinde idarece hazırlanan/hazırlatılan ya da yüklenici tarafından hazırlanan uygulama projelerinin işin devamı esnasında sıklıkla değiştirildiği görülmektedir. Bu yazıda uygulama projelerinde değişiklik yapılmasının şartları ve sınırı konusu ele alınacaktır.

Ön Proje, Kesin Proje, Uygulama Projesi, Birim Fiyat, Anahtar Teslimi Götürü Bedel.

It is seen that the application projects those have been prepared by administration or contractor are frequently amended in the course of construction works performed according to the Public Procurement Contracts Act no.4734. In this article terms and limitations of project amendments in application projects are taken into consideration.

Preliminary Project, Final Project, Application Project, Unit Price, Turnkey Lump Sum Price.

I. Genel Olarak

Anahtar teslimi götürü bedel sözleşmelerde, yapılacak işlerin uygulama projeleri, şartnameler ve diğer teknik belgelerle birlikte; birim fiyat esaslı sözleşmelerde ise işlerin ön veya kesin projeleri, şartnameler ve diğer belgelerle birlikte, sözleşmenin imzalanması sırasında yükleniciye verilir. Ön ve/veya kesin proje üzerinden ihaleye çıkılan işlerde, uygulama projesinin idare tarafından hazırlanması veya hazırlatılması esas olmakla birlikte yüklenici tarafından hazırlanması da istenebilir.

İdarece hazırlanan/hazırlatılan ya da yüklenici tarafından hazırlanan uygulama projelerinin işin devamı esnasında sıklıkla değiştirildiği görülmektedir. Bu yazıda, uygulama projelerinde değişiklik yapılmasının şartları ve sınırı konusu ele alınacaktır.

II. Yapım İşlerinde Projeler ve Sözleşme Türünün Tespit Edilmesi

4734 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinde proje tanımlarına yer verilmiştir.