Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Taşkın Yapıya Dayalı Temliken Tescil Davası

Registration by Assignment Case Based on the Building Encroachment

Erhan GÜNAY

TMK m.725 hükmünde yer alan “taşkın yapılara” ilişkin yasal hükme dayalı olarak iyi niyetli taşkın yapı malikinin taşınan arazi parçasının mülkiyetinin kendisine devredilmesini isteme hakkı vardır. Uygulamada “temliken tescil davası” olarak tanımlanan böyle bir istemin usul hukuku yönüyle incelenmesi makalenin konusunu oluşturmuştur.

Görev, Yetki, Davacı, Davalı, Davanın Açılış Şekli, Davaların Birleştirilmesi, Talep Konusu, İmar Parseli İçinde Kalma, İyiniyet, Bedel Deposu, Temliken Tescil Hükmü.

Bona fide owner of the encroaching building might request transfer of encroached part of the land according to the legal provision on the “building encroachment” under the provision of art.725 of Turkish Civil Code. Subject of the article is to research from the point of procedural law the claim described as “registration by assignment case” in practice.

Jurisdiction, Authorization, Plaintiff, Respondent, Type of Filing a Lawsuit, Joinder of Actions, Subject of Claim, To Stay Within the Borders of Building Plot, Bona Fide, Value, Provision of Registration by Assignment.

I. Genel Olarak

Bir kimsenin yapısı bitişik parsele taşmışsa ortada “taşkın yapı” var demektir. Bu genelde parsel sınırının özensizce aşılmasından kaynaklanır.

Taşkın yapı, bir taşınmazda yapılan inşaatın bu taşınmazın sınırlarını aşarak komşu taşınmaza taşması, tecavüz etmesidir. Bu tecavüz, komşu taşınmazın yüzeyine veya altındaki toprak ya da üstündeki hava tabakasına yapılmış olabilir.

TMK 725. maddesinin uygulama koşullarından en önemlisi taşkın yapı yapanın iyi niyetli olmasıdır. Taşkınlık yüzünden zarar gören malik taşkınlığı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde itiraz etmez ve taşkınlığı yapan kişi iyi niyetli bulunursa ve bu durum ve koşullar da haklı gösterdiği takdirde taşınmaz sahibi taşkın yapıyı katlanmak zorundadır. Taşkın yapıyı yapanın uygun bir bedel karşılığında taşan kısım için irtifak hakkı kurulmasını veya taşkın yapının bulunduğu arazi kısmının mülkiyetinin kendisine devredilmesini isteyebilir.