Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Adliyelere Girişte Güvenlik ve Arama

Seyfullah ÇAKMAK

ÖZET:

Yeni adliyelerin hizmete girmesiyle birlikte binaya girişlerde birtakım güvenlik önlemleri alınmıştır. Ancak başta avukatlar olmak üzere, kimi kamu görevlilerinin aranması, ruhsatlı silahla adliye girilip girilemeyeceği gibi konularda yapılan uygulamaların hukukiliği tartışılmıştır.

Adliye binası ana giriş kapısına konulan duyarlı kapı ve x-ray cihazından geçirilmek suretiyle yapılan kontrol, güvenlik amaçlı bir denetimdir. Devletçe kamu hizmetine özgülenmiş bina ve her türlü tesislere giriş ve çıkış belirli kurallara tâbidir. Bu bakımdan, buraya girenlerin üstleri veya üzerlerindeki eşya veya araçları aranabilecektir. Bu durumda arama kararı gerekmemektedir.

Bu makalede, konu ilgili mevzuat, doktrin, uygulama, yargı kararları ve Bakanlık görüşleri çerçevesinde incelenmiştir.

Sonuç olarak,

Kamu görevlileri ile avukatlar da dahil olmak üzere herkesin binaya girişlerinde bu duyarlı kapıdan geçmeleri ve çantalarının da x-ray cihazından geçirilmesi gerektiği, ancak bu durumda avukatların üzerleri ve eşyalarının elle aranamayacağı,

Avukatlar ve silâh taşıma ruhsatı bulunan kamu mensubu ya da özel kişilerin; adliye binalarının güvenliğini sağlamak gayesiyle koruyucu güvenlik bakımından ilgili idarece karar alınması durumunda, adliye binası içerisinde silâh taşıyamayacakları, değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Arama, Avukat, Silah, Önleme, Güvenlik, Bina, Duyarlı kapı, Adliye, Görevli, Görüş.

1. Giriş

Ülkemizde son yıllarda yargının etkinliğine ve toplumun adalete olan güven duygusunu sağlamaya yönelik, hizmetin yerine getirilmesine elverişli ve en az gelecek yirmi yıl hedeflenerek büyük bir atılımla adliye hizmet binaları ile adliye sarayları yapımında çok büyük bir aşama kaydedilmiş, birçok yeni adliye yapılmıştır.

Bu adliyelerin hizmete girmesiyle birlikte binaya girişlerde birtakım güvenlik önlemleri alınarak hayata geçirilmeye çalışılmış, ancak başta avukatlar olmak üzere tüm gelenlerin ve yanlarındaki çanta ve benzeri eşyaların duyarlı kapı ve x-ray cihazından geçirilmesi, kamu görevlisi, avukat ya da vatandaşların yanlarında ruhsatlı silah bulundurmaları hâlinde silahların girişteki görevliye makbuz karşılığı teslim edilmesi, teslim alınan bu silâhlar için adliye girişine özel saklama kasaları oluşturulması gibi konularda yapılan uygulamaların hukukiliği tartışma konusu edilmiştir.