Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

“Karakterler”den
 “Bazı Adetler Üzerine”…

Remzi ÖZMEN

Bu sayımızda da daha önce yaptığım gibi, hukuk alanıyla ilgili özlü sözlere yer vermeyi düşündüm. Amacım okuduklarımızı anımsatmaktan başka ve fazla değildir. Okuduklarımızı, öğrendiklerimizi; en önemlisi deneyimlerimizi -okumak ve öğrenmek de deneyimdir- yaşamımıza, düşüncelerimize katabilmek oldukça önemli… Aşağıda Jean de La Bruyere’in “Karakterler” adlı yapıtının “Bazı Adetler Üzerine” başlıklı bölümünden bazı alıntılar sunuyorum.1

“41 (IV) Orante tam on yıldan beri, sağlam ve yerinde bir davayı yargıçlara karşı savunmakta, varını yoğunu harcamaktadır. Ama gene de yargıçlarının kimler olabileceğini, savunmasını hangi mahkemelerde yürütebileceğini ancak beş yıl sonra anlayabilecektir.

42 (IV) Avukatların tam konuşurken sözünü kesen, güzel konuşmaktan, düşünmekten onları alıkoyan, başkasının hak ve çıkarını koruyan bu kişileri olaylara ve belgelere karşı kuru, heyecansız kılan bu alkış usulü, töre haline gelmiştir artık. Hatiplere sözlerinin en güzel yerini söyletmeyen, en gereken yerlerde hatipliği yok eden, Parlamentoyu dilsiz bir yargı durumuna sokan bu ciddi pratiğe, kimse karşı gelemez; sağlam bir mantığa dayandığı sanılarak ona boyun eğilir. Gönül isterdi ki, bu pratik başka durumlarda da uygulansın; daireleri de mahkeme oturumları gibi düzenlensin; yazılı davaları da bu savunmalarda erişilen sonuca yükseltsin.