Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Banka Teminat Mektuplarında Ödeme Talebi ve Buna Bağlı Sonuçlar

Alper ÖZBOYACI

ÖZET:

Bu çalışmamızda, uygulamada önemli ve yaygın bir gayri nakdi kredi türü olan teminat mektupları ile ilgili olarak, muhatabın ödeme talebi ve bu talebin hangi hallerde lehdar tarafından etkisiz kılınacağı konusu, ödeme talebine uymamanın sonuçları ve rücu ilişkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmamız kaleme alınırken yukarıda anılan hususlar, teorik tartışmalar düzleminde ele alınmaya çalışılarak ve bu tartışmaların uygulamaya yansımaları, kişisel görüşlerimiz ve yer yer içtihatlar da baz alınarak okuyucuya anlatılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Teminat mektubu, garanti sözleşmesi, kefalet sözleşmesi, ihtiyati tedbir, likit delil, rücu ilişkisi.

I. Ödeme Talebi

Teoride kural, muhatabın ödeme talebinin herhangi bir şekle tabi olmamasıdır. Ancak bankacılık uygulamasında teminat mektupları metninin tamamında muhatabın “İLK YAZILI TALEBİNDE” bankanın ödemede bulunacağı formüle edilmiştir. Böylelikle taraflar yazılı ödeme talebi şartını kararlaştırmış olmaktadırlar.

Peki bu yazılı talep bir geçerlilik şartı mıdır? BARLAS’a göre, burada bankalar özellikle kontrgarantiye dayanarak lehdara yöneleceği rücu ilişkisinde kendilerini güvence altına almak için teminat mektuplarına “yazılı talep” şartını koymaktadırlar. Dolayısıyla burada, muhatabın ilk yazılı talebi üzerine ödemede bulunan bankanın lehdara rücu ederken ispatta zorluk çekmemesi amaçlanmaktadır1. Nitekim yazara göre, ilk talepte ödeme kaydında yer alan yazılılık unsuru, talebin geçerliliğine değil; ama ispatına ilişkin bir şekil kaydı olmaktan öteye gidememektedir2.