Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6572 Sayılı Kanunla, 2575 Sayılı Danıştay Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler

Amendments Made With Act No.6572 on the Council of State Law No.2575

Hüseyin BİLGİN

6572 sayılı Kanunla 2575 sayılı Danıştay Kanununda önemli değişiklikler yapılmıştır. Buna göre, Danıştay bünyesinde iki yeni daire kurulmuş ve 37 yeni üye kadrosu verilmiştir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun oluşumu yeniden belirlenerek, Danıştay Başkanlık Kurulu birçok konuda yetkilendirilmiştir.

Danıştay, 6572 Sayılı Kanun, Başkanlık Kurulu, Başkanlar Kurulu, Anayasa Mahkemesi.

Council of State Law no. 2575 was significantly amended by Law No. 6572. Within this scope, two new chambers were established and 37 new members were selected to the Council of State. The composition of the Board of Administrative Litigation was designated and the Board of Presidency was granted authorization over many areas in the Council of State.

The Council of State, Law No.6572, the Board of Presidency, the Board of Presidents, the Constitutional Court.

Giriş

Türk hukuk sisteminde, idari yargıda ilk derece mahkemeleri olarak; idare mahkemesi, vergi mahkemesi, itiraz mercii olarak; bölge idare mahkemesi ve temyiz mercii olarak; Danıştay1 yer almaktadır. Bu yargı yerlerinin oluşumunu, çalışma şeklini ve bu mahkemelerde yapılacak yargılama usulünü düzenleyen temel kanunlar ise; 2575 sayılı Danıştay Kanunu, 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunudur.

Son yıllarda değişik yargı paketleriyle bu kanunlarda önemli değişiklikler yapılmıştır2. Anılan değişikliklerin en önemlilerinden birisi 6545 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerdir. 6545 sayılı Kanun 28.06.2014 günlü ve 29044 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten sonra çıkartılan bir takım kanunlarla yukarıda belirtilen temel kanunların bir kısım hükümlerinde değişiklikler yapılmıştır. Buna göre, 10.09.2014 tarihinde kabul edilen 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ile 02.12.2014 tarihinde kabul edilen 6572 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun çeşitli maddelerinde idari mahkemeler ve idari yargılama usulü hakkında değişikliklere gidilmiştir.

6572 sayılı Kanunla,3 idari yargıyı ilgilendiren temel mevzuat olan 2575 sayılı Danıştay Kanununda, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununda, 2992 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunda, 4954 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Kanununda ve 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununda bir takım değişiklikler yapılmıştır. Özellikle, 2802 sayılı Kanunda yapılan değişikliklerle, hâkim ve savcı adaylığı sınavına giriş yaşına ilişkin belirlemenin yanı sıra, hâkim ve savcı maaşlarına 1.154,00 TL zam yapılmış, hâkimlerin ve savcıların silah edinmelerine ve mesleki kimlik kartlarının niteliğine ilişkin değişiklikler yapılmıştır. Yine hâkimler ve savcılar hakkında verilen bazı disiplin cezalarının doğrudan iptali ve bir kısım disiplin cezaları için ise HSYK Genel Kurulu’nca görüşülerek af edilmesi imkânı getiren değişiklikler yapılmıştır. Ayrıca, 2992 sayılı Kanunda yapılan değişiklikle, Adalet Bakanlığı Yurt Dışı Teşkilatı kurularak bu teşkilatlarda adalet müşaviri olarak hâkimlerin ve savcıların görevlendirilmesi imkânı getirilmiştir.