Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Organize Sanayi Bölgelerinde Kimler Katılımcı Olabilir?

Seyithan DELİDUMAN

Bu çalışmamızda organize sanayi bölgelerinde kimlerin katılımcı olduğunu incelemeye çalıştık. Ayrıca 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’na göre katılımcının statüsü ve genel olarak organize sanayi bölgeleri ele alındı. Bundan başka Organize Sanayi Bölgeleri Kanun Tasarısında katılımcıyı ele aldık. Son olarak organize sanayi bölgelerinde katılımcıyı mevzuat ve yargı içtihatları çerçevesinde değerlendirdik.

We try to investigation who can be a member of the Organized Industrial Zone in this Article. We inquired status of the member of the Organized Industrial Zone according to Organized Industrial Zone Act (Act No 4562) and related Regulations after gave general information. In addition to this information we try to assessment the definion of the member to the Organized Industrial Zone. We assessment Organized Industrial Zone Draft with Organized Industrial Zone Legislation and jürisprüdans.

Organize, Sanayi, Katılımcı, Organize Sanayi Bölgesi,  Organize Sanayi Bölgesi Uygulama Yönetmeliği, Organize Sanayi Bölgesi.

I- Genel Olarak

Organize sanayi bölgelerinde kimlerin katılımcı olabileceklerini açıklamadan önce kısaca organize sanayi bölgelerinden kısmen söz etmek yerinde olacaktır.

19. yüzyılın sonlarından ve özellikle 20. yüzyılın başlarından itibaren sanayinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesinin önemine bağlı olarak dünyada ilk örneğinin İngiltere'de görüldüğü organize sanayi bölgesi uygulaması, 20. yüzyılın başlarında başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere diğer gelişmiş ülkelerce uygulanmaya başlanmıştır.

İlk uygulamaların amacı, sanayicilerin altyapılı arsa ihtiyaçlarının karşılanması yoluyla bu bölgeleri inşa eden özel firmaların kâr elde etmeleri olmuştur. Bir başka deyişle ilk uygulamalar özel sektör tarafından kâr elde etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. İkinci Dünya Savaşıyla birlikte başlayan dönemde OSB'ler bir devlet yatırımı olarak uygulanmaya başlanmış ve az gelişmiş ülkelerde küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesi amacına hizmet eder bir biçimde düzenlenmiştir.