Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yüksek Seçim Kurulu (ysk) Kararları Bireysel Başvuruya Konu Olabilir Mi?

Akif YILDIRIM

I. Bireysel Başvuruya Konu Olamayacak İşlemler

Temel haklar ve özgürlükler, kamu gücüne dayalı işlemler ve eylemlerle ihlal edilmiş ise bireysel başvuru konusu olabilir. 30.3.2011 tarihli ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 45’inci maddesinin (2) numaralı fıkrası kapsamında başvurunun konusu, kamu gücünün işlemleri, eylemleri ya da ihmalleridir. Diğer bir anlatımla, her türlü işlem veya eylem değil, sadece kamu gücüne dayalı olarak gerçekleştirilenler bireysel başvuru konusu yapılabilir.

Anayasa'nın 148’inci ve 6216 sayılı Kanunun 45’inci maddesi gereğince işlemi, eylemi ya da ihmali nedeniyle bireysel başvuruda bulunulan kamu gücü faaliyeti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ait veya O'nun adına kullanılmış olmalıdır. Bu anlamda, ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kamu gücü kullanan organlarına atfedilebilir şekilde gerçekleşmiş temel hak ve özgürlük ihlalleri bireysel başvuru konusu olabilir. 'Kamu gücü'nü kullanan organlar ise başta devlet tüzel kişiliği içinde yer alan yasama, yürütme ve yargı organları ve bu organlara tabi olan merciler ile yerinden yönetim kuruluşlarıdır1. Ancak, kamu gücüne dayalı olarak ihlal edilse de bireysel başvuruya konu olamayacak kararlar ve işlemler ile haklar bulunmaktadır.

Bireysel başvuruya konu olamayacak kararların ve işlemlerin hangileri olduğu 6216 sayılı Kanunun 45’inci maddesinin (3) numaralı fıkrasında düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre, yasama işlemleri ile düzenleyici idari işlemler aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamayacağı gibi, Anayasa Mahkemesi kararları ile Anayasa’nın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler de bireysel başvurunun konusu olamaz. Anılan hükümle, Anayasa'dan ve bireysel başvurunun niteliğinden kaynaklanan sebeplere dayanılarak 'kamu gücü' kavramının kapsamı belirginleştirilmiş; yasama işlemleri ve düzenleyici idari işlemlerin yanı sıra Anayasa Mahkemesi kararları ile Anayasa'nın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler bireysel başvurunun kapsamı dışında bırakılmıştır2.