Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

23-24 Ekim 2015, Venedik Avrupa Hâkimleri Forumu’ndan İzlenimler

A Report of 23-24 October 2015, Venice European Judges’ Forum

İlhami GÜNEŞ

Avrupalı patent hakimleri ve hukukçularının geleneksel yıllık forumları yine Venedik’in San Servolo adasındaki Venedik Uluslararası Üniversitesinde yapıldı. Bu yıl foruma katılan 78 katılımcının yarısı patent ihtisas hakimi, diğerleri de patent yargılaması ile meşgul olan hukukçu ve akademisyenlerdi. Forumda öncelikle Üniter Patent Mahkemesi ve işleyişine ilişkin usul kuralları incelendi. Bunun yanında ikincil etki patentleri, ulusal hukukların tecavüz davaları bakımından uyumlandırılması ve FRAND Lisans konulu bir kurgu dava ele alındı.

Patent, Üniter Patent Mahkemesi, FRAND Licence, İkincil Tıbbi Kullanım Patenti.

Traditional European Judges Forum was held, as every year, in San Servolo island of International University of Venice, on 23-24 October 2015. Half of the 78 participants were patent Judges coming from various European Countries and the others were lawyers and academicians who dealt with Patent Law. In this forum primarily Unitary Patent Court issue and its procedural rules were scrutinized. In addition to this, secondary effect patents, alignment of national patent law in terms of infringement cases and a mock trial related with FRAND license was performed.

Patent, Unitary Patent Court, FRAND License, Second Medical Use Patent.

I. Giriş

Avrupalı hukukçuların ve hâkimlerin düzenli olarak gerçekleştirdikleri forum yine Venedik’te 23-24 Ekim 2015 tarihlerinde yapıldı. Forum, Venedik Uluslararası Üniversitesi’nin kurulu olduğu San Servolo adasında düzenlendi. Bu toplantılar Avrupa’da uyumlu bir patent ortamı yaratılması, öngörülebilir, hakkaniyetli ve şeffaf hak arayışının temin edilebilmesi açısından önem taşıdığı gibi, nihai aşamaya yaklaşan Avrupa için Üniter Patent Mahkemesi’nin (UPC)1 kurulması süreci, bu mahkemede uygulanacak usulün ve esas hukukun tartışılmasına da olanak sağladı.

Sürekli olarak Venedik şehri ve Uluslararası Üniversite’nin ev sahipliği yaptığı forumun organizasyonu, Avrupa Patent Hukukçuları Derneği, Fikri Mülkiyet Hâkimleri Derneği ve Avrupa Patent Ofisi tarafından kotarılmaktadır. Katılımcıların yaklaşık yarısının hâkim olduğu foruma dernek üyesi avukatlar, akademisyenler de katılmakta ve bu kez 78 katılımcı arasında ülkemizden de bu satırların yazarı yer almış bulunmaktadır.

Bu yılın Forumunda ana eksen, faaliyete geçmesi için gün sayılan Üniter Avrupa Patent Mahkemesi süreci, onun uygulayacağı yargılama usulü ile patente tecavüz davaları bakımından ulusal hukukların uyumlu kılınması ihtiyacı, konuları oldu. Sunumlar öncelikle sözleşme hükümleri ile düzenlenmiş olan temel ilkelere gönderme yapılmak suretiyle bu mahkemenin muhtemel işleyişi, yetki kapsamı, usul hükümleri ve mahkemenin yargılama dili hakkında bilgiler sundu. Üniter Avrupa Patent Mahkemesi (Unitary Patent Court), Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kararlaştırıldığı üzere, Avrupa patentlerinin tek yargı organı olacak ve tescilli olduğu tüm AB ülkelerinde birleşik etki doğuran patentlerin üniform korumasına hizmet edecektir. Böylece, teorik olarak 25 Avrupa ülkesinde tek bir başvuru ile tescil sağlandıktan sonra doğacak korumanın sürdürülmesi ve çıkabilecek çekişmelerin çözümünün uyumu sağlanacak; farklı ülkelerde aynı patentle ilgili olarak farklı kararlar verilmesinin de önüne geçilmiş olacaktır. Üniter bir mahkeme kurulması sayesinde, patentler şimdiki sisteme göre daha iyi korunacak, ağır yargılama maliyetlerinden kaçınılacak; bu da, patentleri daha verimli ve etkin hale getirecektir. Üniter bir patent koruması ve Avrupa için tekleştirilmiş bir patent mahkemesi sistemi, tek etkili Avrupa patenti yönetmeliği, üniter patente uygulanacak dil rejimine dair yönetmelik, patent mahkemesinin yargı yetkisi için AB ülkelerinin imzalayacağı anlaşmadan oluşmaktadır. Bu ayaklar büyük ölçüde gerçekleşmiş durumda olup, Polonya ve İspanya’nın imzalama süreci henüz tamamlanmamıştır.