Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Prof. Dr. Baki Kuru (1928 - ... )

Galip DOĞAN

Sınıfa tavırları abartısız, mütevazı, güler yüzlü bir Hoca girdi. Dersi ilginç örneklerle destekleyerek konusuna hâkim bir biçimde anlatıyor, dinletmesini de biliyordu. ‘Kuru’ dediler. O yıl öyle geçti. İtiraf etmeliyim ki benim gözümde nihayet iyi bir Hoca idi.

Hoca’nın asıl değerini avukatlık yapmaya başladıktan sonra öğrendim. ‘Hukuk Muhakemeleri Usulü’ kitabı daima başvurduğum ilk kaynak olmuştur. Ne zaman muğlak bir konuyla karşılaşsam, tereddüde düşsem, Hoca’nın kitabını açarım ve daima aradığım soruna berrak, örnekli, içtihatlı bir cevap bulurum. Benim için İçtihatlardan sonra, en önemli kaynaktır. Hoca’nın hiçbir kompleksi yoktur. Bazen Kitabının bir sonraki baskısında görüşünden döndüğünü yazar. Bazen Yargıtay İçtihadını benimsemediğini ısrarla belirtmeye devam eder. Yeni avukatlığa başlamış bir meslektaşımın da, hukuk hâkimlerinin de Yargıtay üyelerinin de en çok başvurduğu, güvendikleri kitap Hoca’nın Usul kitabıdır. Kimsenin emeğini, hakkını göz ardı etmek istemem ama, Hukuk Usulünde bu kadar muhteşem kitap yoktur. Bu kitap iyi okunsa; bir avukat için Usul konusunda yanlış talepte bulunma ve bir hâkim için yanlış karar verme ihtimali en aza iner; doğal olarak Yargıtay’ın iş yükü de azalır. İcra hukukçuları, İcra - İflas kitabının da hemen hemen Usul kitabı ile aynı değerde olduğunu söylüyorlar.

Baki Kuru, 1928 yılında Akçakoca’da doğmuş. Ortaokuldan sonra Bolu Orman Okulu’nu bitirmiş. Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatında çalışmış; lise fark derslerini vererek Hukuk Fakültesine girmiş ve Fakülteyi 1955 yılında birincilikle bitirmiş. 1958 yılında Almanya’da hukuk doktorası yapmış; aynı yıl A.Ü. Hukuk Fakültesi’ne asistan olarak girmiş; 1960’ta doçent, 1966’da profesör olmuş. 1983 yılında da kendi isteğiyle emekliye ayrılmış.