Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Bakımından Yürütmenin Durdurulması Kararının Eleştirisi

Criticism of Issuing Stay Order With Respect to Transformation of Areas Under Disaster Risk Act No.6306

Abdullah Selim BABAOĞLU

Çalışmamızda; 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un “Uygulama İşlemleri” başlıklı 6. maddesinin 9. fıkrasının iptal edilen ve yürütmenin durdurulması kararını yasaklayan 2. cümlesini incelemiş bulunuyoruz.

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, Kentsel Dönüşüm, Yürütmenin Durdurulması Kararı.

In our study, we have been reviewing 2. sentence of 9. paragraph of 6. article of Transformation of Areas Under Disaster Risk Act no.6306 with the title “Application Processes” which is annulled and prohibiting to issue stay order.

Transformation of Areas Under Disaster Risk Act No. 6306, Urban Transformation, Issue of Stay Order.

I. Giriş

Bu çalışmada, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun “Uygulama İşlemleri” başlıklı 6’ncı maddesinin dokuzuncu fıkrasının, Anayasa Mahkemesinin 27.02.2014 tarihli ve E. 2012/87, K. 2014/41 sayılı kararıyla iptal edilen, “… Bu davalarda yürütmenin durdurulmasına karar verilemez.” hükmü, genel olarak yürütmeyi durdurma kararlarının niteliği, sınırları, kanunkoyucunun yürütmeyi durdurma kararlarının sınırlanması hususunda takdirinin sınırları bakımlarından incelenecektir.

Ülkemizde 2000’li yıllarda gecekondu sorununun çözümüyle gündeme gelen kentsel dönüşüm olgusu, daha sonra yıpranan tarihi ve kültürel kalıntıları, mekânları kapsayacak kanuni düzenlemelere konu olmaya başlamıştır. Ancak kentsel dönüşümü genel olarak kapsayacak, üst bir kanuni düzenleme bulunmamaktadır1. Bunun yerine kentsel dönüşümü hedefleyen 5104 sayılı Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşümü Projesi Kanunu ve Yönetmeliği, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun ve Yönetmeliği gibi parça parça düzenlemelere gidilmiştir. İşte 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun da bu türden bir düzenlemedir.

II. 6306 Sayılı Kanundaki Yürütmeyi Durdurma Hükmüne Dair Bir Kısım Eleştiriler

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Genel Gerekçesinde, ülkemizin yaşadığı 1999 Marmara Depremi gibi bir takım doğal afetlerden örnekler verilerek; söz konusu Kanunla, bu türden felaketlerin önüne geçilmesinin amaçlandığı vurgusu yapılmıştır. Yine Genel Gerekçeye ve Kanun metnine göz attığımızda Kanunla hedeflenen amaca ulaşmak için gönüllülük esasına öncelik verildiği vurgulandığı görülecektir.2 Gönüllülük esasının ön planda tutulmasının yanı sıra doğal olarak 6306 sayılı Kanun çerçevesinde misalen, riskli yapı tespiti, rezerv alan ilanı, acele kamulaştırma, yıkım işlemi gibi idari işlemlere de yer verilmiştir.3