Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Adalet Müfettişlerince Düzenlenen Hal Kâğıtlarının Yargısal Denetimi

Önder M. TEKİN

Hâkimlerin ve savcıların mesleki yaşamları boyunca haklarında sonuç doğuracak ve mesleki onurlarını etkileyecek nitelikte bulunan hal kâğıtlarına 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında erişim hakları ve idari yargı yerlerince yapılan denetim karar örnekleri ile birlikte ayrıntılı olarak incelenmiştir.

Hal Kâğıdı, Hâkim, Savcı, Danıştay, İdare Mahkemesi, Adalet Bakanlığı, Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu, Adalet Müfettişi, Bilgi Edinme, Çalışma Hayatı ve Meslek Onuru, Not.

2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun “Müfettişlerce Verilecek Hal Kağıtları” başlıklı 24. maddesinde; adalet müfettişlerinin, denetimleri sırasında inceledikleri belgelere ve gözlemlerine dayanarak hâkimler ve savcılar hakkında düzenleyecekleri hal kâğıtları ilgilinin gizli sicil dosyasına konulmak üzere Teftiş Kurulu Başkanlığına gönderecekleri kuralına yer verilmiştir.

2802 sayılı Kanunun, 5435 sayılı Kanunun 8. maddesi ile değişik 21. maddesinde, hâkimlik ve savcılık mesleğinde bulunanların derece yükselmeleri nde, 24. madde uyarınca müfettişlerce haklarında düzenlenen hal kâğıtları da Yüksek Kurulca dikkate alınacak belgeler arasında sayılmıştır. Yine birinci sınıf olan hâkimlerin ve savcıların başarılı olup olmadıklarının, müfettiş hal kâğıtları da dikkate alınarak, üç yılda bir Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca değerlendirilmesi suretiyle tespit edileceği anılan Kanunun, 5435 sayılı Kanunun 16. maddesi ile değişik 33. maddesinde düzenlenmiştir.

Adalet müfettişlerinin görevlerinin ve yetkilerinin düzenlendiği Adalet Teftiş Kurulu Tüzüğü’nün 10. maddesinde ve adalet müfettişlerinin düzenledikleri denetleme raporlarında yer alacak hususlara ilişkin 32. maddede, müfettişlerin hâkimler ve savcılar hakkında edindikleri bilgiye ve kanaate göre düzenleyecekleri ikişer nüsha hal kâğıdını denetleme raporuna ekleyecekleri belirtilmiştir.